Thai Airways afviser, at det har likviditetsproblemer. Foto: Z3144228, CC 4.0

Thai Airways afviser forlydender om likviditetskrise

Thailands transportminister har udtrykt bekymring over økonomien i Thai Airways. Flyselskabets koncernchef afviser dog, at der er likviditetsproblemer.

Thai Airways har tidligere været inde i økonomiske problemer, og nu har det store flyselskab atter lignende udfordringer.

I hvert fald hvis man spørger Thailands stedfortrædende transportminister, Thaworn Senneam. Han udtrykte torsdag i sidste uge bekymring for den finansielle sundhed i Thai Airways, skriver det thailandske medie Bangkok Post.

Thaworn Senneam fremhæver, at flyselskabet skal have rapporteret om et tab på over seks milliarder thailandske baht (1,3 milliarder kroner, red.) i første halvdel af indeværende år. Og den thailandske transportminister frygter, at nettounderskuddet kan ende med over 10 milliarder baht for hele året.

Koncernchef i Thai Airways, Sumet Damrongchaitham, understreger dog, at flyselskabet ikke har nogen form for likviditetsproblemer i øjeblikket. I fredags – dagen efter ministerens udtalelser – sagde Thai Airways-chefen ifølge Bangkok Post, at selskabets pengestrøm er sund, og at forretningen fungerer som sædvanligt. Thai Airways følger sin stringente plan for gældsstyring og har fået reduceret gælden med 48 milliarder baht (10,7 milliarder kroner, red.).

Thai Airways-koncernchefen oplyser, at det thailandske finansministerium og Public Debt Management Office (PDMO) løbende bliver underrettet om flyselskabets økonomiske sundhed, og at begge instanser – uden bekymringer – har anerkendt den finansielle situation.

Planer om flykøb udsat
Tidligere har Thai Airways anmodet om et lån på 32 milliarder baht (7,1 milliarder kroner, red.) for regnskabsåret 2020, og det er øremærket til investering og driftskapital. Dette lån skal angiveligt ikke anvendes til det planlagte køb af 38 nye fly til en værdi af 156 milliarder baht (34,8 milliarder kroner, red.).

I sidste uge stod det imidlertid klart, at bestyrelsen i Thai Airways indtil videre har udsat beslutningen om at erhverve nye fly til selskabet. Ledelsen havde fremlagt forslag til køb af 38 Boeing og/eller Airbus-fly i forskellige størrelser, men det blev afvist af bestyrelsen.

Thai Airways-bestyrelsen bad ledelsen om at revidere købsplanerne og sende et nyt forslag ind inden for de næste seks måneder. Thai Airways har gennem flere år talt om en flådeudvidelse, men købsplanerne er også tidligere blevet afvist. Selskabet skal ønske både fornyelse af flåden og en udvidelse af den.

I øjeblikket består flåden i Thai Airways af 80 langdistancefly fordelt på 33 Airbus-fly og 47 Boeing-fly. Det thailandske flyselskab har blandt andet ni Boeing 747-400, der efter planen bliver udfaset i 2022.

 

Relaterede artikler:

Atter usikkerhed om Thai-flådeudvidelse

Nyt underskud fra Thai Airways

Svag turismevækst øger underskud i Thai Airways