Fly fra Thai Airways (Foto: CAAi)

Svag turismevækst øger underskud i Thai Airways

Underskuddet i Thai Airways blev mere end fordoblet i andet kvartal i forhold til samme periode sidste år. Færre kinesiske turister i Thailand er en væsentlig årsag.

Thai Airways har de seneste år været i store økonomiske vanskeligheder, og problemerne ser ud til at fortsætte i takt med en svag vækst i turismen i Thailand.

Det nationale thailandske flyselskab havde i andet kvartal et nettotab på 6,9 milliarder thailandske baht (1,5 milliarder kroner), hvilket er mere end en fordobling af underskuddet på 3,1 milliarder baht (680 millioner kroner) i samme periode sidste år.

Thai Airways’ indtægter faldt med 10 procent til 42,5 milliarder baht (9,3 milliarder kroner). Det skyldes ifølge selskabet en svag vækst i turismen i Thailand, hvor blandt andet antallet af kinesiske turister går tilbage, samt øget konkurrence på internationale ruter og grounding af nogle af selskabets Boeing 787-fly på grund af motorproblemer.

De kinesiske turister svigter
Det samlede antal turister til Thailand steg med kun 1,1 i andet kvartal, og antallet af turister fra det vigtige kinesiske marked faldt med 8,2 procent sammenlignet med en stigning på 21,3 procent i samme periode året før.

Passagerindtægterne faldt med 6,1 procent, mens driftsomkostningerne faldt med 0,8 procent – godt hjulpet på vej af et fald i omkostningerne til brændstof på to procent. På den baggrund steg driftsunderskuddet til 7,1 milliarder baht (1,55 milliarder kroner) sammenlignet med et underskud på 2,8 milliarder baht (610 millioner kroner) i samme periode sidste år.

Antallet af passagerer faldt i andet kvartal med 5,4 procent, mens Thai Airways kapacitet i perioden var fire procent lavere end i andet kvartal sidste år. Belægningsgraden faldt med 1,1 procentpoint til 74,7 procent.

Også når man ser på det samlede første halvår, må Thai Airways notere et stort tab. Nettotabet for perioden januar til juni lyder på 6,4 milliarder baht (1,4 milliarder kroner), mens tabet i samme periode sidste år begrænsede sig til 349 millioner baht (76 millioner kroner).

Andre selskaber har også tab
Thai Airways er ikke det eneste flyselskab i Thailand, der mærker konsekvenserne af den svage vækst i landets turisme, skriver Reuters.

Bangkok Airways måtte i andet kvartal notere et tab på 698 millioner baht (152 millioner kroner), mens lavprisselskabet Nok Air havde et tab på 796 millioner baht (174 millioner kroner), og Asia Aviation, som ejer Thai AirAsia, havde et tab på 879 millioner baht (192 millioner kroner). Alle selskaberne peger på færre kinesiske turister, som den væsentligste årsag til tabene.

 

Relaterede artikler:

Nyt underskud fra Thai Airways

Thai lukker skandinavisk rute til Phuket

Thai vil revurdere plan om flådefornyelse