Thomas Cook i hårrejsende landinger

Hver anden søndag lander et Airbus A330-fly fra Thomas Cook Airlines Scandinavia på øen Saint Martin i Caribien. Hver gang bliver det en nærmest hårrejsende landing.

På den tropiske ø Saint Martin i det nordøstlige Caribien finder man Princess Juliana International Airport, der er en af de mest spektakulære lufthavne i verden, da den forreste del af landingsbanen ligger umiddelbart opad den populære Maho Beach, der ofte er fyldt med badegæster.

Det betyder, at badegæsterne bogstaveligt talt kan risikere at blive blæst omkuld af slipstrømmen fra de landende fly.

Den svenske rejsearrangør Ving havde for nylig premiere på flyvninger til Saint Martin, hvor det store Airbus A330-300 fly skulle udfordre den kun 2.300 meter lange bane 10/28. Det var flyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia, der stod for flyvningen.

Da det første Thomas Cook-fly ankom og strøg hen over hovederne på badegæsterne, havde besætningen, som skulle flyve det store fly tilbage til Stockholm, taget opstilling på stranden for at vinke til kollegerne oppe i luften.

Advarselsskilte
Hele vinteren flyver Thomas Cook Airlines Scandinavia på vegne af Ving hver søndag fra Stockholm-Arlanda til den hollandske del på Saint Martin.

Sammen med øen Saint Barthémely indgår Saint Martin i øgruppen Leeward Islands, der også er kendt som de små antiller. Saint Barthémely var i øvrigt Sveriges sidste koloni. Kong Gustav III af Sverige byttede sig til den fra Frankrig i 1784, men solgte den i 1878 tilbage til franskmændene. Hovedstaden på øen hedder stadig Gustavia opkaldt efter den svenske konge.

Udover den svenske kolonihistorie kan Ving-turisterne med interesse for flyvning følge med i de mange hårrejsende landinger i Princess Juliana-lufthavnen. Der gennemføres årligt omkring 100.000 flyoperationer i lufthavnen, der med sin særlige beliggenhed har gjort den til et oplagt område for flyspottere.

Det har dog været nødvendigt at etablere en 150 meters sikkerhedszone. ligesom myndigheder har opsat store advarselsskilte med følgende tekst:

“Jetstrømme fra afgående og ankommende fly kan forårsage alvorlige fysiske skader og resultere i ekstrem legemesbeskadigelse og/eller død.“