Tibet Airlines i luften om tre uger

I næste måned etablerer Tibet Airlines ruteflyvninger mellem Lhasa og Beijing. Selskabet har bestilt tre Airbus A319-fly, men har planer om at udvide til 20 fly inden 2016. Ruter til Indien og Europa overvejes også.

I Centralasien ligger Tibet med sin gennemsnitlige højde over havet på 4.900 meter. Her fra “verdens tag“ vil et nyoprettet luftfartsselskab snart indlede flyvninger fra hovedstaden Lhasa til Beijing.

Gennem årene har der været udpræget historiske og politiske uenigheder omkring Tibets tilhørsforhold til Kina,der i 1950 besatte det meste af Tibet. Officielt betegnes Tibet af de kinesiske besættelsesmyndigheder som Autonom Region Tibet. Sideløbende er Tibets regering i eksil i Indien, hvor den ledes af Dalai Lama samt et parlament valgt af eksiltibetanere.

Lhasa er fortsat hovedstad i det kinesisk-besatte Tibet og uenighederne får ikke Tibets nye luftfartsselskab til at tøve. I næste måned ventes Tibet Airlines at starte ruteflyvninger.

Luftfartsselskabet, derhar en aktiekapital på $43.2 millioner eller godt 225 millioner danske kroner, blev etableret i maj 2010. Selskabets største aktionærer er Tibet Autonomous Region Investment Co. der ejer 51 % af aktierne, mensTibet Sanli Investment Co. ejer 39 % og Tibet Ruiyi Investment Co. sidder med en aktiepost på de resterende 10 %.

Tibet Airlines har bestilt tre Airbus A319-fly, der skal bruges på rutenLhasa-Beijingmedjomfruflyvning 20. juli 2011.Det første Airbus-fly leveres efter planerne i Hamburg den 7. juli, mens de to andrefly leveres inden september.

Tibet Airlines hardog planer om at udvide sin flåde til mindst 20 fly i løbet af de næste fem år og skulle angiveligt overveje direkte flyvninger til Europa inden 2016. Luftfartsselskabet har dog også udtrykt interesse for at etablere flyvninger fra Indien og lande i Sydøstasien.