N278EA fra Eastern Air Lines havnede i græsset efter mislykket landing i New York La Guardia Airport.(Foto: PAPBA)

Tidligere danskregistreret fly i Trump-Pence havari

Et kampagnefly fra vicepræsidentkandidat Mike Pence, der tidligere har tilhørt to danske flyselskaber, kørte i fredags ud over landingsbanen i New York-lufthavn.

Et tidligere danskregistreret fly, der har tilhørt både Maersk Air og Sterling Airlines, har fået en lidt uheldig rolle under den amerikanske præsidentvalgkamp. Boeing 737-700 flyet med den amerikanske registrering N278EA bliver opereret af Eastern Air Lines på vegne af Donald Trump og hans vicepræsidentkandidat Mike Spence.

Boeing 737-flyet gled i torsdags af banen i New York-La Guardia lufthavnen efter en landing i kraftigt regnvejr, hvor akvaplanning angiveligt fik flyet til at glide udenfor banen. Ombord på flyet var Mike Pence, en række embedsmænd, journalister og sikkerhedsfolk fra secret service. Samlet var der 48 mennesker i flyet inklusive besætningen.

“Vi har det fint,” sagde Indiana-guvernøren efterfølgende til CNN. “Der var 10 sekunder med en smule usikkerhed, men vi er taknemmelige for indsatsen fra piloterne og redningsfolkene samt det forhold, at alle kunne forlade flyet sikkert,” sagde Mike Pence.

Flyet kunne dog ikke fortsætte valgturnéen på grund af hændelsen i La Guardia, og nu fortsætter Mike Pence i et andet fly fra Eastern Air Lines. Nu er det et Boeing 737-800 fly med registreringen N277EA, der skal flyve den republikanske vicepræsidentkandidat rundt til de sidste valgmøder.

To “danske” kampagnefly
Det beskadigede Trump-Pence fly blev oprindeligt leveret til Maersk Air den 25. maj 1998 som OY-MRC. Her var det i tjeneste indtil 13. september 2005, hvor det blev overtaget af Sterling Airlines efter fusionen af de to danske flyselskaber. Ved konkursen i Sterling Airlines den 29. oktober 2008 blev flyet stationeret i Billund Lufthavn, inden den videre skæbne skulle afklares.

Her var flyet i fem år udlejet til russiske Moskovia Airlines, inden det 3. september havnede hos Eastern Air Lines og blev navngivet “Spirit of the American Soldier”. I juli 2016 blev Boeing 737-flyet udstyret med en særlig bemaling med Trump-Pence kampagnelogoet.

Donald Trumps eget private kamapagnefly af typen Boeing 757-200 og med kaldenavnet “Trump Force One” er også interessant set med danske øjne. Flyet blev oprindeligt leveret til Sterling Airways den 7. juni 1991 og indregistreret i Danmark som OY-SHA. Boeing 757-flyet var dog ganske kort tid i flåden hos det danske selskab, der gik konkurs året efter. Donald Trump overtog det tidligere Sterling-fly i 2011 som erstatning for hans udtjente Boeing 727-23 fly, der var fremstillet i 1969 og fløj for American Airlines, før det kom i mangemilliardærens ejerskab.

 

Relaterede artikler:

Donald Trump i tidligere Sterling-fly

Her er præsidentkandidaternes fly