Tidligere SAS-fly på ‘007-mission’ i Australien

Da SAS i efteråret 2008 valgt at sætte to Airbus A340-300 fly på jorden, blev de parkeret i en hangar i den lille regionale lufthavn Tarbes-Lourdes-Pyrénées Airport for foden af de franske pyrenæer. Sidenhen er et af flyene taget tilbage i produktion hos SAS, mens det andet i øjeblikket opererer under flynummeret ‘007’ for det australske luftvåben.

SAS fik i 2002 leveret en fabriksny Airbus A340-300, der blev døbt Astrid Viking. Flyet blev oprindeligt taget ind i den skandinaviske flåde på svensk register, men blev sidenhen registreret i Danmark som OY-KBM.

Frem til august måned 2009 var Astrid Viking en del af den interkontinentale flåde hos SAS. Men en beslutning fra foråret 2009 om at udfase to interkontinentale fly, betød af OY-KBM sammen med norsk-registrerede LN-RKF blev parkeret i en hangar i den lille regionale lufthavn Tarbes-Lourdes-Pyrénées Airport for foden af de franske pyrenæer.

Nu er LN-RKF kommet tilbage i SAS-flåden, mens OY-KBM indtil december måned er udlejet til den portugesiske operatør Hi Fly. Flyet har fået fjernet SAS-kendingsmærkerne og optræder helt i hvidt. Men det velkendte SAS-interior er stadig intakt.

I øjeblikketer flyetbeskæftiget på en ACMI-kontrakt for Royal Australian Air Force og opererer således på det australske kontinent. Her har flyet flere gange på det seneste opereret på flynummer 007 for det australske flyvevåben.

Det 245-sæder store flyvil angiveligt blive taget tilbage i SAS-flåden i forbindelse med udvidelsen af det interkontinentale netværk med en rute fra København til Shanghai. Indtil da vil flyet stadig være på dansk register samt have irske Rurik Limited som formel ejer.

Foto: Airbus A340-flyet OY-KBM (tidligere Astrid Viking) flyver i øjeblikket på ‘007’ mission for det australske flyvevåben.