Keflavik International Airport.

Tre nye ruter til Island

Flytrafikken til Island ser ud til at nå nye højder i 2016 med en forventning om flere end seks mio. passagerer i Keflafvik Lufthavn. Der er netop blev annonceret tre ruter fra tyske lufthavne til vulkanøen i Nordatlanten.

Keflavik Lufthavn på Island har taget hul på et år, der for alvor bringer den islandske lufthavn frem i den nordiske top. For få år siden var passagertallet i den islandske lufthavn på niveau med Billund Lufthavn, men væksten har været enorm i de sidste to år.

Lufthavnen ventes at rapportere 4,9 mio. passagerer, når tallene fra 2015 foreligger, og i 2016 er forventningerne skruet op til 6,25 mio. passagerer.

Selvom Icelandair og til dels WOW air trækker væksten, så har eksempelvis det britiske lavprisflyselskab easyJet ni ruter til Keflavik fra en række britiske lufthavne. Ydermere har SAS og airBaltic allerede annonceret nye ruter til Keflavik i 2016.

Senest har WOW air offentliggjort en sommerrute mellem Keflavik og Frankfurt med seks ugentlige afgange betjent med Airbus A320-fly. Dermed bliver der konkurrence til Icelandair og Lufthansa, der i forvejen flyver på ruten.

Endelig har tyske Germania besluttet at flyve to gange ugentligt fra henholdsvis Bremen og Friedrichshafen til Keflavik i sommerhalvåret. Det tyske flyselskab benytter fly af typen Boeing 737-700.

Icelandair presses af WOW air
Væksten i antallet af ruter til Keflavik betyder, at der i sommeren 2016 vil være 25 flyselskaber, der betjener 80 destinationer fra den islandske hovedstadslufthavn.

Keflavik Lufthavn er kendt for sine gode transferforbindelser som gateway mellem Europa og Nordamerika. Ifølge den islandske lufthavnsoperatør Isavia vil 35 procent af samtlige passagerer i 2016 være transferpassagerer mellem Europa og Nordamerika.

Hovedparten af disse rejser med Icelandair, der har en markedsandel på omkring 63 procent. I 2015 var der næsten 3,1 mio. passagerer, der fløj med Icelandair, og i 2016 ventes tallet at blive øget til 3,5 mio. Dermed vil Icelandair betjene 42 ruter fra Keflavik, hvilket svarer til halvdelen af destinationerne på lufthavnens rutekort. Nyheder i 2016 vil være Aberdeen, Chicago og Montreal.

Imidlertid bliver Icelandair presset fra lavpriskonkurrenten WOW air, der i 2016 vil flyve fra Keflavik til seks nordamerikanske destinationer. De gamle kendinge Boston og Washington D.C. suppleres i første omgang af Montreal og Toronto fra maj måned.

Endelig har WOW air annonceret ruter til Los Angeles og San Francisco fra sommeren 2016 med tre Airbus A330-300 fly, som selskabet er i gang med at erhverve. Billetterne til disse ruter, der dog ikke sat til salg endnu.