Tredje CPH-rute til Lapland

Med annonceringen af en ny Blue1-rute til Ivalo får København i den kommende vinter seks ugentlige afgange til tre destinationer i Lapland.

Færøerne, Svalbard og Island kan meget vel gå hen og få konkurrence fra Lapland i kapløbet om at tiltrække danskere og andre nordeuropæiske turister. I hvert fald bliver det i den kommende vinter særdeles nemmere at komme til ”landet” højt mod nord, som reelt er to regioner i Finland og Sverige.

Den 12. december starter finske Blue1 således en direkte rute fra byen Ivalo i den finske del af Lapland til København. Blue1 vil flyve to gange ugentligt med en Boeing 717 med plads til 115 passagerer.

Dermed er der inden for ganske uger præsenteret fremtidige planer om i alt seks ugentlige afgange til tre forskellige byer i Lapland. Blue1 starter nemlig også i december flyvninger til Kittila. Det bliver ligeledes to gange om ugen med en Boeing 717. Derudover vil SAS fra den 20. december flyve to gange om ugen til Kiruna i den svenske del af Lapland med en Airbus A319 med plads til 141 passagerer.

Syvende rute
For Blue1 handler det ikke kun om at flyve turister til Lapland, men også om at flyve passagerer ind til selskabets nye knudepunkt i København, hvor de gerne skulle flyve videre ud i verden med moderselskabet SAS. I marts i år flyttede Blue1 sit trafikale knudepunkt fra Helsinki til København, og Ivalo bliver Blue1’s syvende rute fra Finland til Amager-lufthavnen.

De to finske og svenske Laplands-regioner har tilsammen 288.000 indbyggere og dækker et areal på 208.000 kvadratkilometer, svarende til knap fem gange Danmarks størrelse. Skisport, samernes kultur og Nordlyset er de væsentligste trækplastre, der får turister til at sætte kursen mod Lapland.

Selvom Ivalo er en del af Norden, så er der mere end 1630 kilometer fra København til Ivalo. Det er over 100 km. mere end til Rom. Lufthavnen i Ivalo er da også Finlands nordligste og havde i 2011 kun knap 112.000 passagerer.