Udrensning i Turkish Airlines efter mislykket kupforsøg

Masseafskedigelsen af ansatte i en lang række offentlige institutioner efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet er nu nået til Turkish Airlines.

Den sidste halvanden uge efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet fredag den 15. juli har landets præsident Tayyip Erdogan fyret mere end 60.000 offentlige ansatte i retsvæsenet, skolesystemet og mange andre offentlige institutioner. Erdogan mener, at de fyrede offentlige ansatte tog del i det mislykkede kup eller sympatiserer med kupmagerne og dem, der ifølge Erdogan trækker i trådene i kulissen.

Ifølge den tyrkiske avis Hürriyet er den omfattende udrensning nu nået til det statsejede flyselskab Turkish Airlines. 250 kabineansatte og 100 medarbejdere i ledelsen og administrationen er således ifølge avisen blevet afskediget. De beskyldes for at sympatiserer med Fethullah Gülen, der fra sit eksil i USA mistænkes for at have organiseret militærkuppet, som det altså lykkedes Tayyip Erdogan at afværge.

Blandt de afskedigede skulle ifølge flere tyrkiske medier være flyselskabets finansdirektør.

En vis agtpågivenhed
Efter kupforsøget sent fredag aften og natten til lørdag aflyste en række danske charterarrangører planlagte flyvninger til feriemål i Tyrkiet om lørdagen. Søndag var flyvningerne i gang igen og situationen normaliseret i store dele af Tyrkiet. Charterarrangørerne sender således fortsat solhungrende danskere afsted til landet, mens Udenrigsministeriet opfordrer til en vis agtpågivenhed.

Charterarrangøren Star Tour gennemførte i sidste uge en live tv-udsendelse på sin Facebook-side med guider fra et af selskabets rejsemål i Tyrkiet. Guiderne svarede på næsten 300 spørgsmål og forsøgte at berolige kommende Tyrkiet-rejsende med fortællinger om hvor fredeligt der er på især charterdestinationerne i det sydlige Tyrkiet ud til Middelhavet.

USA forbød i nogle dage efter det mislykkede kupforsøg flyvninger mellem USA og Tyrkiet, hvilket ramte især Turkish Airlines hårdt. Selskabet har ni ruter til destinationer i USA, men allerede tirsdag i sidste uge kunne selskabets fly igen sætte hjulene ned på amerikansk jord.

 

 

Relaterede artikler:

Star Tour går udenom medier med eget Tyrkiet-tv

Forbud mod flyvninger mellem Tyrkiet og USA

Atter muligt at rejse på ferie til Tyrkiet

Ingen charterflyvninger til Tyrkiet i weekenden (opd.)