Udsigt til mindre overskud i flyselskaber

IATA nedjusterer sine forventninger til flyselskabernes overskud i 2018 på grund af stigende omkostninger til brændstof.

Stigende omkostninger til brændstof og medarbejdere betyder, at flyselskaber verden over må se frem til mindre overskud i år end sidste år. Det forudser den internationale organisation for flyselskaber, IATA, som netop har afsluttet sit årsmøde i Sydney.

Flyselskaberne i IATA forventes i år at få et samlet overskud på 33,8 milliarder dollar, mens overskuddet sidste år lå på 38 milliarder dollar.

I december 2017 forventede IATA, at flyselskaberne samlede overskud i år ville lande på 38,4 milliarder dollar, men organisationen har måttet nedjustere forventningerne, blandt andet som følge af fortsat stigende brændstofpriser.

IATA noterer også, at overskuddet i 2017 var stærkt påvirket af ekstraordinære skatterabatter og andre særlige regnskabsmæssige forhold.

Fald i overskud siden 2016
Under alle omstændigheder har overskuddet på den rent operative forretning været langsomt nedadgående siden begyndelsen af 2016 på grund af stigende omkostninger, siger IATA, som dog samtidig fremhæver, at indtjeningen fortsat er på et højt niveau i forhold til tidligere.

“Vi fastholder en solid rentabilitet i 2018 på trods af stigende omkostninger. Industriens finansielle fundament er stærkt med sorte tal på bundlinjen siden 2010,” siger IATA’s administrerende direktør, Alexandre de Juniac.

”Normale overskud er endeligt ved at blive normalt for flyselskaberne, og det gør det muligt for dem at finansiere vækst, udvide beskæftigelsen, styrke balancerne og belønne vores investorer,” siger han.

IATA forventer, at prisen på jetbrændstof set over hele 2018 vil ligge næsten 26 procent over prisen sidste år.

Efterspørgslen stiger med syv procent
IATA har også analyseret markedet for flyrejser, hvor organisationen forventer en stigning i efterspørgslen på syv procent i år. Det er mindre end den rekordstore stigning i efterspørgslen på flyrejser på 8,1 procent i 2017, men stadig højere end den gennemsnitlige vækst på 5,5 procent over de seneste 20 år.

Det totale antal flypassagerer i verden ventes i år at nå op på 4,36 milliarder, hvilket er 6,5 procent flere end sidste år.

Relaterede artikler:

IATA advarer om for høje lufthavnsafgifter

IATA: Fordobling i antallet af flyrejsende