Afgangshallen i transitområdet i Billund Lufthavn (Foto: Billund Lufthavn)

Udsigt til ny rekord i Billund og status quo i Aalborg

Billund Lufthavn ventes i år at sætte rekord med 3,4 millioner passagerer, mens der er status quo i Aalborg Lufthavn og endnu et år med tilbagegang i Aarhus Lufthavn.

Efter der første 11 måneder af 2017 begynder der at tegne sig et klart billede af, hvordan de tre største jyske lufthavne vil komme ud af året i relation til passagerudviklingen.

I Billund Lufthavn blev der i 2016 sat en historisk rekord med 3.092.013 passagerer og dermed første gang, at den internationale vestdanske lufthavn kom over tre millioner-mærket. I 2017 er passagervæksten fortsat med samlet 8,9 procent år til dato. Derfor kunne Billund Lufthavn allerede ved udgangen af november markere, at rekorden fra sidste år er slået, idet der indtil videre har været 3.179.854 passagerer gennem lufthavnen.

Dermed er der udsigt til op imod 3,4 millioner passagerer i Billund Lufthavn, når den sidste optælling er foretaget den 31. december ved midnatstid.

Det er især udenrigstrafikken, der har bidraget til den imponerende udvikling. År til dato har fremgangen i dette segment været på 13,8 procent, mens chartertrafikken er gået frem med 1,8 procent. Til gengæld er der tilbagegang i indenrigstrafikken, hvilket blandt andet skyldes reduceret kapacitet fra SAS i lange perioder af året. Men indenrigstrafikken udgør dog kun under 3,5 procent af det samlede passagertal, så nettotabet er til at overskue.

“Det er næsten lidt underligt at kunne sætte en ny passagerrekord efter bare elleve måneder, men det er sådan det er, så 2017 bliver et særdeles flot år for antal rejsende i Billund,” siger administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn.

Marginalerne kan afgøre det
I Aalborg Lufthavn satte man også rekord sidste år, hvor 1.520.987 passagerer rejste gennem terminalen i den nordjyske lufthavn. Men det er tvivlsomt, om denne rekord bliver slået i 2017, og i givet fald bliver det marginalerne, der kommer til at at afgøre det. Det er mest sandsynligt, at det bliver status quo i forhold til sidste år.

Ved udgangen af november havnede passagertallet på 1.414.446, og det betyder at der skal flere end 106.541 rejsende igennem lufthavnen i december for at kunne sikre en ny rekord. Det vil i givet fald være fire procent mere end de 102.524 passagerer, der benyttede lufthavnen i december sidste år.

Erfaringerne viser dog, at der blot skal en eller to aflysninger på en af de store indenrigsafgange til for at slå håbet om en ny rekord i stykker.

Foreløbigt sidste år med tilbagegang
Mens der er udsigt til rekord i Billund og status quo i Aalborg, må Aarhus Lufthavn for foreløbigt sidste gang registrere en passagertilbagegang. I 2016 var der samlet 383.154 passagerer gennem den østjyske lufthavn, og med 345.854 passagerer ved udgangen af november, er der for hele året udsigt til en tilbagegang på 10.000 passagerer, hvilket vil svare til en samlet reduktion på omkring 2,5 procent.

Aarhus Lufthavn har dog sat en stærk slutspurt ind, da den nye Ryanair-rute til Gdansk i november var med til at trække en passagervækst på 8,1 procent. Men der skal trods alt flere end 37.300 passagerer til i december for at sætte en ny årsrekord, og med 25.645 i december 2016 virker det langt uden for rækkevidde.

 

Relaterede artikler:

Stærk udenrigsvækst i Aalborg og Billund

Solidt halvår i Billund

Indenrigstrafikken trak rekorden hjem i Aalborg

Formand: Billund viser vilje til at vokse butikken

Flere end to mio. udenrigspassagerer i Billund