En Airbus A330-200 fra Sunclass Airlines. (Foto: Sunclass Airlines)

Ultimatum til svenske Sunclass Airlines-ansatte

De 180 svenske ansatte i Sunclass Airlines er blevet bedt om at gå 20 procent ned i løn. Ellers risikerer de fyring, fremgår det af interne mails, som svensk medie har fået adgang til.

De cirka 180 svenske ansatte i charterflyselskabet Sunclass Airlines har fået et ultimatum: Sig ja til en lønnedgang på 20 procent ellers risikerer i en fyreseddel. Det skriver det svenske medie Aftonbladet.

”For at vi skal kunne gå videre med en løsning, som betyder, at vi ikke behøver at opsige alle flyvende i Sverige, så kræves det, at alle siger ja,” skriver Sunclass Airlines i et internt dokument, som Aftonbladet er kommet i besiddelse af.

Ifølge selskabets ledelse er lønnedgangen absolut nødvendig for at undgå en større fyringsrunde.

“Det ville være uudholdeligt vanskeligt, hvis vi blev tvunget til at iværksætte afskedigelser af alle,” skriver en chef i selskabet i en e-mail til de ansatte ifølge Aftonbladet.

Lønnedgang fra december
Sunclass Airlines har i Sverige fået en ordning tilsvarende den danske ordning om lønkompensation frem til 30. november. Først herefter vil en lønreduktion kunne iværksættes. Selskabet har også i Danmark gjort brug af ordningen om lønkompensation.

CHECK-IN.dk har forsøgt at få en kommentar fra både Sunclass Airlines’ kommunikationschef og administrerende direktør, men det har ikke været muligt at træffe dem. Det er derfor uvist, hvor stor en lønnedgang kabineansatte, piloter og andre medarbejdere i Danmark er blevet præsenteret for.

CHECK-IN.dk skrev allerede i maj, at de ansatte i Sunclass Airlines ville skulle gå ned i løn for at redde selskabet fra konkurs. Dengang kunne kommunikationschef Lisbeth Nedergaard dog ikke bekræfte, at alle ansatte var blevet bedt om at gå 20 procent ned i løn.

”Vi arbejder ud fra en model, hvor de bredeste skuldre skal bære den største byrde,” sagde Lisbeth Nedergaard i maj.

Mindre modstand fra danske og norske ansatte

Til Aftonbladet sagde Lisbeth Nedergaard onsdag, at modstanden mod lønnedgang ikke har været så stor blandt selskabets medarbejdere i Danmark og Norge som blandt de ansatte i Sverige.

”Det her er en kamp for overlevelse. Det har man indset i de andre lande,” siger kommunikationschefen.

Svensk fagforening siger nej
Forhandlinger mellem Sunclass Airlines og den svenske fagforening Unionen begyndte før sommeren, men de er nu sat på pause. Unionen modsætter sig dog kravet om en 20 procents lønnedgang.

”Det er et skråplan. Vi vil aldrig gå med til lønnedskæringer,” siger pressemedarbejder i Unionen til Aftonbladet.

Forslag til afstemning
Forslaget om lønnedgang er blevet sendt til afstemning blandt de svenske ansatte, og afstemningen lukkede ved midnat onsdag. Til det danske medie Finans oplyste Lisbeth Nedergaard tidligt mandag morgen, at resultatet af afstemningen endnu ikke forelå.

”Men de indikationer, vi har fået, peger på et ja. Det er et forsøg på at redde flyselskabet, og vores ejere har puttet enormt mange penge i selskabet,” siger hun til Finans.

Sunclass Airlines har omkring 1.200 ansatte i Norden. Selskabet er det primære flyselskab for Spies i Danmark, Ving i Sverige og Norge samt Tjäreborg i Finland – alle selskaber, der ligesom SunClass Airlines er en del af rejsekoncernen Nordic Leasure Travel Group, som den norske milliardær Petter Stordalen står bag.

 

Relaterede artikler:

Ansatte i Spies-flyselskab skal ned i løn

“Vi kommer til at foretage tilpasninger”

Flyselskaber forbereder sig på det værst tænkelige