Pegaus Boeing 737-800 forulykket i Trabzon Airport. (Foto: Airlinehaber)

Ulykkesflyet blev også brugt til Skandinavien

Flyet fra Pegasus Airlines, der sent lørdag aften kørte ud over en skrænt, har fløjet til både Stockholm og Oslo i løbet af de seneste uger.

I alt 162 passagerer og seks besætningsmedlemmer slap med skrækken, da et Boeing 737-800 passagerfly (registrering TC-CPF, red.) fra tyrkiske Pegaus Airlines lørdag aften kort før midnat kørte ud over en skrænt efter en ellers vellykket landing i Trabzon Airport ved den østlige del af Sortehavet.

Flyet med rutenummer PC8622 havde været undervejs fra Ankara til Trabzon på den 52 minutter lange flyvning, da det landede på bane 11 i Trabzon Airport. Under landingsafløbet skred flyet ud mod venstre omkring 2.400 meter nede ad den 2.640 meter lange bane. Først passerede det græsrabatten udenfor banearealet, hvorefter det kørte ud over en stejl skrænt, inden inden det stoppede nede ad skrænten med næsen pegende mod vandet, mens halepartiet stadig var synligt fra banen. Undervejs blev motoren i højre side revet af og trillede ned i havet.

Samtlige ombordværende blev evakueret gennem de bageste døre og ved nødudgangene over vingerne.

“Alle 162 passagerer, to piloter og fire kabinansatte har forladt flyet i sikkerhed. Der har ikke været tab af menneskeliv eller skader på nogen ombord på flyet,” skrev Pegasus Airlines i en erklæring få timer efter ulykken.

Afventer tekniske undersøgelser
Ifølge lokale medier blev der i hele november sidste år gennemført en omfattende renovering af landingbanen i Trabzon Airport, men tekniske undersøgelser skal nu klarlægge årsagen til baneafkørslen.

Flere eksperter indikerer allerede, at de såkaldte “spoilere” på oversiden af flyets højre vinge ikke var aktiveret, hvilket fik flyet til at krænge til venstre, hvis spoilerne til gengæld var aktiveret på den venstre vinge.

Ifølge Aviation Safety Network havde det regnet kraftigt i lufthavnen siden kl. 22.10, og sigtbarheden var på landingstidspunktet omkring 4.000 meter.

På besøg i Skandinavien
Pegasus Airlines har 45 fly af typen Boeing 737-800, og derfor er disse fly ofte i Skandinavien, hvortil selskabet flyver fra Istanbul-Sabiha Gökcen lufthavnen. Ulykkesflyet med registreringen TC-CPF fløj en rotation fra Istanbul til Stockholm-Arlanda den 5. januar på rutenummer PC1279/1280, og den 23. december blev selvsamme fly benyttet mellem Istanbul og Oslo på rutenummer PC1273/1274.

Pegasus Airlines er et privatejet tyrkisk flyselskab, der blev etableret i 1989. Selskabet er ejet af Esas Holding, der også havde en relativt stor aktiepost i det nu krakkede airberlin. Flyselskabet råder over 72 fly med en gennemsnitsalder på blot 5,4 år. I flåden er 45 Boeing 737-800 samt 12 Airbus A320-200 og 14 helt nye Airbus A320-200neo.

Der flyves dagligt til København og Stockholm fra Istanbul-Sabiha Gökcen, mens Oslo Lufthavn betjenes fire gange om ugen. På ruterne til Oslo og Stocholm benytter Pegasus i øjeblikket i henhold til tidtabellen Airbus A320-200, mens flyvningerne til København i øjeblikket gennemføres med Boeing 737-800.

 

Relaterede artikler:

CPH-rute til Istanbuls anden lufthavn