En ny Airbus A330neo fra det britiske flyselskab Virgin Atlantic har fået navnet "Queen of the Skies". Foto: Virgin Atlantic

Undrer sig over navnet på nyt Virgin-fly

Det vækker undren i luftfartsbranchen, at Virgin Atlantic har valgt at give navnet ”Queen of the Skies” til en spritny Airbus A330. Normalt set bliver navnet brugt om den ikoniske Boeing 747.

Når navnet ”Queen of the Skies” nævnes i sammenhæng med luftfartsverdenen, tænker de fleste nok på jumbojetten Boeing 747 – det ikoniske dobbeltdækkede, firemotorede passagerfly, der ikke længere produceres.

Boeing 747 er nemlig kendt for at have netop dette prædikat på sig. Men dette skal tilsyneladende ikke stå i vejen for, at andre flytyper også kan få samme navn.

Således har Virgin Atlantaic valgt at døbe sin nyeste Airbus A330neo ”Queen of the Skies” til ære for Dronning Elizabeth II, der døde 8. september 2022.

Navngivningen af den spritnye Airbus A330neo (registrering G-VEII) har vakt undren blandt luftfartsinteresserede i debatfora og andre steder i branchen, da navnet som nævnt normalt set bliver brugt om Boeing 747. Et ikonisk fly, der blev produceret for allersidste gang i december sidste år.

Opkalder fly efter store personligheder
Det er imidlertid ikke første gang, at Virgin Atlantic navngiver et nyt fly ”Queen of the Skies”. I 2004 afslørede netop Dronning Elizabeth II en Airbus A340-600 med samme navn ved en ceremoni i Toulouse.

”Virgin Atlantic er, ligesom dronning Elizabeth under hendes historiske 70-årige regeringstid, stolt af at flage for Storbritannien rundt om i verden. Vi er glade for snart at byde ‘Queen of the Skies’ velkommen til vores flåde og håber, at det tjener som en passende hyldest til en uforglemmelig, højt elsket monark,” siger Corneel Koster, kunde- og driftsdirektør hos Virgin Atlantic.

Virgin Atlantic har en lang historie med at opkalde sine fly efter inspirerende kvinder. Således har flyselskabet navngivet et fly efter prinsesse Diana, mens den nuværende flåde blandt andet består af ”Lade Emmeline” (registrering G-VLIB), som hylder grundlæggeren af Suffragette-bevægelsen og kvinderettighedsforkæmperen Emmeline Pankhurst.

Flyet med registrering G-VEVE har navnet ”Fearless Lady” og er opkaldt efter Virgin-grundlæggeren Richard Bransons afdøde mor, der hed Eve Branson.

Virgin har selv udfaset Boeing 747
”Queen of the Skies” er den fjerde Airbus A330neo, der slutter sig til flåden hos Virgin Atlantic. De tre andre har navnene ”Billie Holiday” (G-VJAZ), ”Space Oddity” (G-VTOM) samt ”Eliza Doolittle” (G-VLDY). Herudover har Virgin yderligere 12 A330neo’er i ordre hos Airbus.

Selv om mange undrer sig over valget af ”Queen of the Skies” til en ny A330neo’er, vil navnet sandsynligvis blive båret verden rundt i mange år fremover. Boeing 747 – derimod – repræsenterer ikke fremtiden, og den aldrende flytype er også blevet faset ud hos flere flyselskaber.

Virgin Atlantic valgte selv at sende flytypen på pension i 2020, og dermed sluttede en æra med jumbojetter hos det britiske selskab. Der nåede at komme i alt 30 Boeing 747 gennem flåden hos Virgin Atlantic.

 

Relaterede artikler:

Hurtig exit for Virgin Atlantic i Billund

Sidste Boeing 747 leveres i oktober 2022

Virgin Atlantic skærer ned på ansatte og rutenet