Magnus Quaade Oddershede (i midten) ved præmieoverrækkelsen i Sofia i Bulgarien. (Foto: Unge Forskere / PR)

Ung dansker kan sikre luftfarten millionbesparelse

Den 19-årige Magnus Quaade Oddershede vinder EM i science i Bulgarien med opfindelse af en ny vingespids på fly, der kan reducere brændstofforbruget.

Tirsdag afsluttedes den 31. udgave af EU Contest for Young Scientists (EUCYS) i den bulgarske hovedstad Sofia. Her konkurrerende 154 unge forskere mellem 14 og 20 år fra hele Europa om først og fremmest prestigen samt kontante pengepræmier til en værdi af 62.000 euro, eller godt 465.000 kroner.

I alt fire projekter kom øverst på podiet med en pengepræmie på hver 7.000 euro, og det blev den 19-årige dansker Magnus Quaade Oddershede, der kan rejse hjem fra Sofia med en check, der svarer til lidt mere end 52.000 kroner.

Men førsteprisen kan vise sig at blive meget mere værd for den unge dansker og luftfarten i det hele taget. For der er meget perspektiv i indholdet af projektet, der under titlen ”Vingespidsers indflydelse på flyvingers effektivitet”, blev hædret.

Magnus Quaade Oddershede har nemlig opfundet en ny udformning af vingespidsen på fly, der kan betyde en væsentlig reduktion af flyenes brændstofforbrug og heraf afledte CO2-udledning.

Kan reducere energiforbrug ved flytransport
Rent konkret har danskeren undersøgt hvordan luft bevæger sig omkring en vingespids. Ud fra den viden har han designet en ny form på vingespidsen, der kan gøre vingen markant mere effektiv. At vingen bliver mere effektiv betyder, at den kan levere den opdrift, som flyet har brug for, med mindre luftmodstand. Dermed bruger flyet mindre brændstof, hvilket bidrager til at reducere CO2-emsssionen.

“Det var helt surrealistisk. Jeg troede ikke, jeg havde en chance for at vinde. Jeg er superglad. Sejren åbner en masse døre og gør, at jeg kan komme videre med mit projekt på en måde, jeg ikke kunne før. Det er vildt, at folk ringer fra udlandet og gerne vil høre, hvad jeg har gjort,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Mere anerkendelse på vej
Da Unge Forskere i foråret uddelte priser i Bella Center fik Magnus Quaade Oddershede to formidlingspriser fra henholdsvis Lundbeckfonden og Bloom.

Her hed det i motiveringen: “Den unge forsker udviser en modenhed og en målrettethed omkring et så aktuelt problem som energiforbrug i forbindelse med flytransport. Magnus’ løsning kan medvirke til en drastisk reduktion af flybranchens CO2-udledning gennem et nyt design af en vingespids.”

Magnus Quaade Oddershede, der netop er begyndt på fysikstudierne på Københavns Universitet, håber at kunne videreudvikle sit projekt. Udover sejren i Sofia er han også udtaget til at deltage i det prestigefyldte London Internation Youth Science Forum, der afholdes fra 29. juli til 12. august 2020 med deltagere fra 70 lande.

 

Relaterede artikler:

Forskere studerer fremtidsfly med én pilot

Skandinavisk kapløb om biobrændstof til fly

Storstilet forskningsprojekt om dansk luftfart