United stopper kreditkort-transaktioner fra rejsebureauer

Det amerikanske luftfartsselskab United har opsagt kreditkortaftaler med en række amerikanske rejsebureauer.

Der er lagt op tilkonfrontation mellem luftfartsselskabet United og den amerikanske rejseindustri. Det skyldes, at United med en relativ kort varsel har opsagt kreditkortaftalerne med en række rejsebureauer. Opsigelsen har virkning fra 20. juli, således at det ikke længere er muligt for rejsebureauerne at udstede flybilletter på United med betaling via kundernes kreditkort som eksempelvis American Express, Diners Club, JCB, Master Card og Visa.

I stedet er rejsebureauerne blevet bedt om at betale kontant til United eller selv at forestå de aftaler (“merchant agreements“), hvor der skal betales en transaktionsafgift til kreditkortselskabet.

Den amerikanske rejsebureauforening ASTA (American Society of Travel Agents) og Business Travel Coalition (BTC) har offentlig kritiseret det nye tiltag fra United. Blandt andet har organisationerne ønsket en forsinket implementering med henblik på at få afdækket de administrative og tekniske udfordringer, der fulgte med de nye betingelser. United har dog ikke været lydhøre og har ufortrødent fortsat implementering af programmet.

United

United på kolissionskurs mod rejsebureauerne

Ifølge rejsemagasinet ABTN venter United angiveligt på de andre luftfartsselskabers reaktion, inden den videre skæbne for programmet besluttes.

Indtil videre har luftfartsselskaberne absorberet transaktionsomkostningerne ved kreditkortbetaling gennem rejsebureauerne, men i jagten på besparelser vil flyselskaberne nu forsøge at vælte denne omkostning over på rejsebureauerne. Det vil i sidste ende betyde højere flypriser, da rejsebureauerne ikke vil kunne absorbere denne ekstra omkostning på de i forvejen bedskedne indtjeningsmarginaler i branchen.

Lykkes det United at gennemføre sin plan om millionbesparelser gennem opsigelse af kreditkortaftalerne med rejsebureauerne, vil de amerikanske konkurrenter utvivlsomt følge efter. Herefter vil det angiveligt ikke vare længe, inden de europæiske selskaber også hopper med på vognen.