En tom terminal i Hamborg Lufthavn under coronapandemien. (Foto: Oliver Sorg/Hamborg Lufthavn)

Værste år for Hamborg Lufthavn siden 1984

Antallet af passagerer i Hamborg Lufthavn i 2020 var 4,56 millioner, hvilket er det laveste niveau i 36 år. Lufthavnen håber på øget rejseaktivitet hen over den kommende sommer.

’Coronapandemien ramte den økonomisk sunde lufthavn som et lyn.’

Sådan skriver Hamborg Lufthavn indledningsvis i sin pressemeddelelse om trafiktallene for 2020. Den nordtyske lufthavn oplyser, at der i løbet af året blev håndteret i alt 4,56 millioner passagerer, og at tabet i forhold til 2019 var hele 73,7 procent.

Antallet af rejsende var det laveste siden 1984, mens selve tilbagegangen er den største nogensinde i Hamborg Lufthavns historie. Krisen har således været ekstrem hård ved lufthavnen, der normalt benyttes af cirka et par hundrede tusinde danskere om året.

”Coronapandemien fastholder sit kvælertag på flyrejser. I nyere tid i Hamborg Lufthavn er vi aldrig kommet ind i et nyt år, der står over for så vanskelige forhold. Mange flyselskaber planlægger at reducere deres trafikprogram yderligere i de kommende uger. Men med hensyn til sommertrafikprogrammet forventer vi et lille opsving,” siger Michael Eggenschwiler, administrerende direktør i Hamborg Lufthavn.

”Test og vaccinationer giver os håb. At tage på sommerferie med fly vil være muligt igen i 2021.”

Fragtflyvninger fyldte foråret
På trods af den markant dalende efterspørgsel på flyrejser beholdt flyselskaberne mange ruter fra Hamborg Lufthavn, hvor netværket således bestod af op til 70 ruter under pandemien i 2020.

Antallet af kommercielle operationer faldt med 63 procent i 2020 til 52.100 starter og landinger. Det gennemsnitlige antal passagerer per flyvning sidste år var 88 mod et gennemsnit på 124 i 2019. Det gennemsnitlige antal sæder per flyvning faldt fra 159 i 2019 til 148 sidste år.

I løbet af april og maj var der blot én procent af det antal rejsende, der blev håndteret i 2019. Mens passagererne var til at overse i Hamborg Lufthavn, var der til gengæld fin aktivitet med fragtflyvninger. Lufthavnen havde blandt andet besøg to gange af en Airbus A380, der var konverteret til fragtbrug.

Færdiggjorde flere projekter
2020 blev også året, hvor Hamborg Lufthavn fik færdiggjort en række projekter, selv om coronakrisen var i fokus. Således blev der afsluttet arbejde med istandsættelse af Forplads 1, tagreparationer på Terminal 2 samt modernisering af lufthavnens bagagebånd og centrale sikkerhedskontrol.

Herudover blev der introduceret selvbetjent bagageaflevering i både Terminal 1 og Terminal 2, ligesom en fuld renovering af Hamburg Airport Lounge blev afsluttet kort før coronapandemiens udbrud.

Forventer hver anden passager fra 2019-niveau
Hamborg Lufthavn forventer, at de mange istandsættelser og nye tiltag vil komme et let antal stigende passagerer til gode i løbet af 2021.

”Vi forventer i øjeblikket omkring 48 procent af passagervolumenet i 2019 for 2021 som helhed, men det er fortsat en forsigtig antagelse. Vi håber, at vaccinen vil være det vendepunkt, folk ønsker. Turistrafik har en meget vigtig rolle at spille. Vi antager, at den private rejsesektor vil komme sig hurtigere end forretningsrejser,” siger Michael Eggenschwiler.

I søndags kunne Hamborg Lufthavn fejre 110-års jubilæum. Det er den ældste aktive, kommercielle lufthavn i Tyskland og én af de ældste i verden. Lufthavnen er et af de mest historiske tyske steder, og den er stadig placeret på det sted, hvor den blev etableret med en enkelt luftskibshangar i 1911.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa klar med coronafri flyvninger fra Hamborg

Sun-Air lukker Hamborg-rute

Flyrejser fra Hamborg kan blive billigere