Hamburg Airport

Flyrejser fra Hamborg kan blive billigere

Den tyske regering overvejer at afskaffe flyskatten, hvilket vil være godt nyt for de danskere, der gerne kører til Hamborg for at rejse ud af den nordtyske lufthavn.

Der er stadig omkring 200.000 danskere, der årligt flyver ud af Hamborg Lufthavn, og nu kan der være udsigt til, at dette tal stiger i de kommende år, da Tyskland overvejer at fjerne den  flyskat, der blev implementeret i 2011.

Da den særlige “Flugticket-Steuer” blev indført den 1. januar 2011 advarede mange kritikere om, at den ville ramme væksten i den tyske luftfartssektor. Dengang var Frankfurt Lufthavn den tredjestørste lufthavn i Europa, men er nu blevet overhalet indenom af Amsterdam-Schiphol, mens det tyske flyselskab airberlin for nylig måtte træde i betalingsstandsning.

I et interview med det tyske medie Handelsblatt giver den tyske økonomi- og energiminister Birgitte Zypries (SPD) udtryk for, at hun vil arbejde for at afskaffe flyskatten som en direkte følge af betalingsstandsningen i airberlin.

“Flyselskaber og fagforeninger har længe kritiseret skatten som har været til ulempe for tyske luftfartsvirksomheder. En afskaffelse vil styrke de tyske flyselskabers konkurrenceevne i Europa,” siger Birgitte Zypries til Handelsblatt.

Kritiseres for timing
Udmeldingen vækker begejstring hos fagforeningen Verdi, hvor direktør Christine Behle fra transportsektoren udtaler følgende:

“Vi har længe opfordret til afskaffelse af flyskatten for at opnå lige vilkår for alle flyselskaber på det tyske marked, da konkurrencepresset er steget massivt gennem de senere år.”

Der er også umiddelbart opbakning fra De Frie Demokrater (DFP), hvor partiets økonomiske ekspert Michael Theurer bifalder forslaget. Samtidig retter han dog kritik af Birgitte Zypries timing ved at foretage udmeldingen i direkte forlængelse af airberlins betalingsstandsning. Det betragter FDP-politikeren som valgflæsk forud for valget til Forbundsdagen den 24. september.

Op til 350 kroner billigere
Da flyskatten oprindeligt blev vedtaget, blev der tillagt otte euro (60 kroner) per afrejsende passager på flyvning op til 2.500 kilometer. For mellemdistanceflyvninger op til 6.000 kilometer var skatten på 25 euro (186 kroner), mens flyrejser over 6.000 kilometer blev beskattet med 45 euro, eller hvad der svarer til 338 kroner.

Med udsigt til fjernelse af flyskatten, kan det dermed blive næsten 200 kroner billigere per passager at flyve ud af Hamborg til Dubai, mens besparelsen på en flyvning til New York i stedet vil være næsten 350 kroner per passager. En familie på fire personer vil således i nogle tilfælde kunne få betalt parkeringsafgiften i Hamborg gennem de lavere billetpriser og endda få et lille tilskud til brændstof til bilen.

De lavere priser forudsætter dog, at flyselskaberne lader bortfaldet af flyskatten komme forbrugerne til gode.

 

Relaterede artikler:

Regering: Ingen flyskat i Danmark

Flyskat kan slå lufthavne ihjel

Underskriftsindsamling mod flyskat

Svensk luftfartsstrategi med flyskat

Norwegian: Flyafgift favoriserer SAS