Flyankomst i Vagar Lufthavn. (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Vagar Lufthavn er højdespringer i udenrigstrafikken

Vagar Lufthavn på Færøerne har øget udenrigstrafikken med mere end 27 procent i årets fem første måneder. Væksten er højere end i nogen anden dansk lufthavn.

I dag er der seks danske lufthavne, der kan tilbyde udenrigsrutetrafik. Den suverænt største lufthavn ligger i Kastrup, men lufthavnen med den største udenrigsvækst ligger i Nordatlanten. Der er nemlig Vagar Lufthavn på Færøerne – der indgår i det danske rigsfællesskab – der har størst stigning i antallet af flypassagerer til og fra udlandet.

Således rejste 17.417 passagerer i årets fem første måneder på udenrigsruter til og fra Vagar Lufthavn mod 13.666 i samme periode sidste år. Det svarer til en vækst på 27,5 procent. Det er flyvninger til Norge, Island og Skotland, der topper listen sammen med Spanien og England. Lige i hælene følger Aarhus Lufthavn med en udenrigsvækst på 27,2 procent, efterfulgt af København, Aalborg og Billund. I Esbjerg Lufthavn er der en tilbagegang på 17 procent på de to udenrigsruter til Stavanger og Aberdeen.

Fremgangen i Vagar Lufthavn skyldes en kombination af, at færinger rejser mere end før, og at der kommer flere turister til Færøerne end før. Derudover kan lufthavnen konstatere, at regulariteten er i top, og det styrker kundernes tillid til, at de rent faktisk kommer afsted på det planlagde tidspunkt.

”Før baneforlængelsen og investeringer i ny moderne navigationsudstyr var der et problem, at fly ikke ankom til tiden på grund af specielt tåge, det er heldigvis et meget sjældent problem nu”, siger Jákup Sverri Kass, der er direktør i Vagar Lufthavn

Øget ad hoc chartertrafik
Baneforlængelsen og andre investeringer har åbnet lufthavnen op for en række andre flytyper, end dem som Atlantic Airways sædvanligvis benytter. Udover at Atlantic Airways har investeret i A319 og til december får en A320, så har andre flyselskaber afprøvet andre flytyper på Færøerne. Senest har Lufthansa besøgt øerne med et Airbus A320neo-fly som en del af en række testflyvninger.

I juli forventer lufthavnen også, at andre flyselskaber kommer til at flyve til Færøerne med ad hoc charter. Et flyselskab har således varslet, at man kommer med et Airbus A320-fly og omkring 180 passagerer. Det vil samtidig være rekord. idet det største antal passagerer som hidtil er ankommet med et fly er 144 passagerer på A319´eren fra Atlantic Airways.

Juni-tallene viste en svag fremgang på 1,8 procent, mens der sammenlagt i årets første seks måneder har været en stigning på 6,5 procent fra 123.688 til 131.750 passagerer i alle lufthavnens segmenter.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa A320neo på Færøerne

Gran Canaria ny vinterdestination for Atlantic Airways

Fortsat færøsk vækst

Ny rute fra Færøerne til Grækenland

Rejseglade færinger gav fremgang