Anko van der Werff, koncernchef hos SAS. (Foto: SAS | PR)

”Vi er nok ikke der hvor vi gerne ville være”

Ifølge SAS’ koncernchef Anko van der Werff overvejer flyselskabet at åbne flere baser og har derudover også kig på nye destinationer. COVID-19 spøger dog fortsat i baggrunden, lyder det.  

Fra den 18. til den 20. maj er ruteudviklingskonferencen Routes Europe 2022 løbet af stablen i den norske by Bergen. Her har koncernchefer, repræsentanter for luftfartsorganisationer og andre brancheprofiler mødtes.

Programmet har blandt andet bestået af oplæg, møder og diskussioner om fremtiden for luftfarten. Samtidig er der blevet afviklet et stort antal møder, der muligvis kan danne fundamentet for fremtidige flyruter.

En af de brancheaktører, der har holdt oplæg og deltaget i diskussionerne på konferencen, er koncernchef Anko van der Werff fra SAS. Han har i den forbindelse også stillet op til et interview med Routesonline.com, hvor SAS-topchefen berører en række emner.

Vinteren bliver den rigtige test
I interviewet sætter Anko van der Werff blandt andet ord på de genvordigheder, som SAS har måtte kæmpe med i løbet af de seneste år. Det drejer sig både om den igangværende pandemi samt krigen i Ukraine, der også har påvirket flyselskabets forretning.

”Vi er nok ikke der, hvor vi gerne ville være med hensyn til genopretningen. Hver gang vi har troet, at nu var vi nået dertil, kom der noget nyt i vejen. Først var det deltavarianten, så omikron og dernæst krigen i Ukraine. Alle disse begivenheder var et bump på vejen.”

Koncernchefen siger ligeud, at han ikke er overbevist om, at COVID-19 for alvor er et afsluttet kapitel.

”Hvis man kigger på Holland, så forbereder de sig på at håndtere mellem fem og ti millioner smittetilfælde i løbet af efteråret og vinteren ud af en befolkning på 17 millioner. Det kommer til at få konsekvenser. Jeg sætter derfor spørgsmålstegn ved, hvad der vil ske fra august, når folk er tilbage fra deres sommerferie. Den rigtige test bliver vintersæsonen.”

Vil etablere yderligere yderligere baser
Anko van der Werff bekræfter i interviewet, at SAS ønsker at åbne baser i lufthavne flere steder. Det er en metode, som flyselskaberne blandt andet kan benytte til at opnå mere fleksibilitet i driften.

”Ja, det er vi i færd med. Vi har allerede fundet to, og forhåbentlig kommer der endnu flere til. Det giver mening, fordi vi ikke har et opland med ni millioner mennesker som eksempelvis London, så vi er nødt til at fokusere på regionale forbindelser samt forbindelser på tværs af Skandinavien.”

”Vi er også ved at undersøge, hvordan vi kan bruge A321LR-flyene. Det er en flytype, der kan forbinde dele af verden, der ikke er særlig tætte. Vi har ikke brugt det i lang tid, men vores første nye erfaringer er gode. Vi vil snart benytte det (A321LR, red.) på flyvninger til Toronto både fra Stockholm og København,” udtaler koncernchefen.

Har kig på flere destinationer
Udover oplæg og faglige diskussioner er et stort element af indholdet på Routes Europe, at der afvikles mange møder mellem flyselskaber, destinationer og andre interessenter i håb om, at det vil føre til, at der bliver etableret nye flyruter. SAS har allerede kig på flere destinationer, der kan benyttes til at udvikle selskabets netværk yderligere, lyder det.

”Der er mindst tre destinationer i Nordamerika og Latinamerika, som vi kunne udvikle nye ruter til, samt yderligere mindst tre til fem i Asien, hvor vi kan flytte kapacitet til på et tidspunkt. Men vi skal sikre os, at vi både har den rigtige flåde og det rigtige antal fly, før vi træffer den beslutning.”

I løbet af COVID-19-pandemien har programmer til at holde møder via internettet vundet frem. Medarbejderne er i højere grad blevet hjemmevante med at benytte Zoom, Teams eller Skype, og flere forudsigelser har sidenhen lydt, at dette ville gå ud over efterspørgslen på erhvervsrejser.

Det skyldes, at man mener, at virksomhederne i fremtiden vil afvikle en del flere af møderne med forretningsforbindelser i andre lande eller egne online. Anko van der Werff oplever dog, at der fortsat er et marked for forretningsrejser. SAS vil dog tilsyneladende i højere grad også fokusere på fritidsrejser fremover.

”Jeg mener, at forretningsrejserne vender tilbage. Vi oplever en genopretning, men det er på et andet niveau end tidligere. Jeg tror, at pandemien vil have en mere langsigtet indvirkning på erhvervsrejserne sammenlignet med leisure, og et flyselskab som SAS er nødt til at følge med strømmen. Det nye flow er langt mere baseret på fritidsrejser og hver dag oplever vi, at de rejsende her kommer hurtigere tilbage, så det ville være forkert ikke at satse på det segment.”

 

Relaterede artikler:

SAS: “Uden fly kan vi ikke flyve”

Radiovært sender SAS i shitstorm

Over 1,5 millioner passagerer med SAS