Airbus A321neo i Bamboo Airways-bemaling. Illustration: Airbus

Vietnamesisk flyselskab får debut med ’dansk’ fly

Bamboo Airways vil starte operationer i januar, og selskabets første fly – en fabriksny A321neo – er netop leveret. Flyet var oprindeligt tiltænkt et dansk selskab.

Det vietnamesiske startup-flyselskab Bamboo Airways er kommet et stort skridt nærmere på at kunne gå i luften, efter at de vietnamesiske luftfartsmyndigheder Civil Aviation Authority of Vietnam netop har tildelt det nye selskab en officiel driftstilladelse (AOC, red.).

Bamboo Airways har også modtaget det første af foreløbigt seks Airbus-mellemdistancefly. Det første fly i flåden er en fabriksny Airbus A321neo, som blev leveret i Vietnam den 30. december 2018 efter en flyvetur fra Airbus-fabrikkens lufthavn i Hamborg – Hamburg-Finkenwerder – til Hanoi via en mellemlanding i Delhi i Indien.

Bestilt af Primera Air Scandinavia
Den nye A321neo var oprindelig bestilt af Primera Air Scandinavia, men flyet med registreringen OY-PAB nåede ikke at blive leveret, inden Primera Air gik konkurs i oktober sidste år. Nu har flyet fået registreringen VN-A588, men da det landede i lufthavnen i Hanoi, var det stadig med den velkendte grå og gule Primera Air-bemaling og navnet Primera Air med store bogstaver på siden af flyet.

Den præcise dato for, hvornår Bamboo Airways starter sine operationer, kendes endnu ikke. Opstarten er blevet udskudt flere gange, og seneste har selskabet bebudet, at det vil starte op midt i januar.

Planer om 37 ruter i år
Bamboo Airways har et mål om at nå op på 37 ruter allerede i år. De første planlagte indenrigsruter omfatter blandt andet Hanoi-Phu Cat, Hanoi-Dong Hoi, Ho Chi Minh City-Phu Cat, Hanoi-Ho Chi Minh City og Ho Chi Minh City-Van Don. Selskabet har også planer om udenrigsruter til blandt andet Japan, Singapore, Sydkorea samt destinationer i Europa.

Ud over A321neo-flyet har Bamboo Airways bestilt fem Airbus A320-200-fly og en Airbus A319-100 hos forskellige leasingoperatører til levering fra midten af januar. I modsætning til A321neo-flyet er der tale om ældre fly med en alder på mellem syv og 13 år. Selskabet har endvidere en ordre på tre A320neo-fly, som ifølge planen skal leveres fra oktober 2019.

Dreamliner-fly til lange ruter
På længere sigt har Bamboo Airways intentioner om at få yderligere et antal A321neo-fly i flåden, ligesom selskabet har annonceret en ordre hos Boeing-fabrikkerne på 20 Boeing 787-9 Dreamlinere til levering fra 2020 til 2021. Dreamlinerne skal bruges på selskabets langdistanceruter.

Bamboo Airways ejes af FLC Group, der er en stor vietnamesisk ejendomsvirksomhed, som også har aktiviteter inden for luftfart, ferieresorts og golf.

Relaterede artikler:

Bamboo Airways drømmer om Europa med nye Dreamliner-fly

Vietnam Airlines opgiver at åbne rute til Berlin

Direkte med Dreamliner fra København til Vietnam