(Foto: Widerøe)

Widerøe: Øget moms kan betyde 37 rutelukninger

Hvis den norske regering øger momsen på flyrejser, kan Widerøe være nødt til at afvikle de fleste af sine kommercielle ruter i Norge, advarer selskabet.

Norge opererer i dag med tre forskellige momssatser – på 12, 15 og 25 procent, men den norske regering ønsker at erstatte den differentierede moms med en fælles momssats på 23 eller 25 procent. Det vil betyde en højere moms på blandt andet mad og persontransport.

Regeringen har sendt sit forslag til høring, og blandt de virksomheder, der i et høringssvar protesterer mod forslaget, er flyselskabet Widerøe.

Fra 12 til 25 procent
Den aktuelle norske momssats for flyrejser er 12 procent, og en ny momssats på 23 eller 25 procent vil ifølge Widerøe (WF) medføre enorme problemer for virksomheden, som muligvis bliver nødt til at lukke op til 37 indenrigsruter, skriver det norske medie Nationen.

”Omfanget af rutereduktioner, må vi komme tilbage til, hvis momsafgiften skulle stige yderligere – vi er nødt til at gennemgå alle kommercielle ruter, men vi frygter, at det bliver en udradering af servicen, da det økonomiske grundlag for disse ruter i vid udstrækning ødelægges gennem store afgiftsforhøjelser,” lyder det fra Terje Skram, direktør for strategi og infrastruktur i Widerøe, som står bag høringssvaret.

Øgede skatter og afgifter de seneste år
Widerøe påpeger blandt andet, at en række ruter allerede i dag ikke er lønsomme på grund af flyafgifter og CO2-afgift. Widerøe har blandt andet flere korte ruter, hvor flyafgifterne er lige så høje som for længere ruter.

”Widerøes kommercielle ruter er blevet ikke-rentable, efter at myndighederne har øget afgifterne på disse ruter med 215 millioner (kroner, red.) alene siden 2015. Disse ekstraomkostninger er kommet som et resultat af øget moms, nye flypassagerafgifter og øget CO2-skat. Dette har påvirket flyruter, der er en del af den offentlige transport i distrikterne gennem øgede priser og færre tilbud. Forhøjet moms fra dagens 12 procent til 23-25 ​​procent kan betyde over 100 millioner (kroner, red.) i tabte indtægter som følge af tab af passagerer,” siger Terje Skram ifølge Nationen.

 

Relaterede artikler:

Norsk flyskat rammer bundlinjen hos Widerøe

Norsk regering kommer Widerøe til undsætning

Widerøe på vej med rutelukninger