Widerøe Embraer E190-E2 (Foto: Embraer S.A.)

Widerøe varsler lukning af ruter

Den norske regering vil reducere flyskatten på indenrigsruter og ruter i Europa. Men reduktionen er ikke stor nok mener Widerøe, som nu vil lukke ruter.

Det norske flyselskab Widerøe er stærkt utilfreds med det statsbudget, som den norske regering netop har fremlagt. I statsbudgettet foreslår den norske regering en mindre reduktion af den norske flyskat, som blev indført i 2016.

Men den foreslåede reduktion af flyskatten er slet ikke tiltrækkelig, mener Widerøe. Selskabet varsler derfor lukning af nogle af sine ruter, ligesom antallet af afgange på andre ruter vil blive reduceret.

Da den omstridte flyskat i Norge blev indført for to år siden, var den på 80 norske kroner plus moms per rejse, og siden er den blevet hævet til i dag 83 norske kroner per rejse.

Otte kroner mindre på indenrigsruter
Nu foreslår regeringen at sænke skatten på flyrejser til destinationer i Norge og Europa til 75 norske kroner, og samtidig vil regeringen hæve skatten på flyrejser til destinationer uden for Europa til 200 norske kroner per passager.

”Widerøe har læst statsbudgettet og må konstatere, at på trods af at flypassagerafgiften differentieres noget, er det langt fra tilstrækkeligt til at sikre de nødvendige betingelser for den videre udvikling af det kommercielle kortbanenetværk de norske distrikter,” siger Widerøe i en pressemeddelelse.

Selskabet oplyser videre i pressemeddelelsen, at det havde håbet på, at forståelsen for ”denne vigtige offentlige transport i Distrikts-Norge” var øget, og at det ville have ført til bedre betingelser for en styrkelse af flybetjeningen i distrikterne.

Rutelukninger og færre afgange
Nu risikerer ændringen af flyskatten i stedet at føre til færre ruter og færre afgange, fastslår Widerøe.

”Vi vil nu gennemgå vores tilbud og overveje, hvilke ruter der skal reduceres, og hvilke destinationer der vil blive skåret ud af Widerøe-kortet. Widerøe vender tilbage omkring dette, så snart det er klart. Det vil nok tage et par uger,” siger Widerøe, og understreger, at selskabet derudover ikke har nogen kommentarer.

12 fly på jorden
I slutningen af september meddelte Widerøe, at 12 af selskabets Bombardier Dash-8 turbopropfly stod på jorden efter en række udfordrende driftsmæssige hændelser i løbet af september.

Flyene havde blandt andet været ude for flere birdstrikes og lynnedslag samt tekniske fejl, som betød, at flyene skulle gennemgå en teknisk inspektion. Widerøe var derfor nødt til at aflyse en række af sine flyvninger de efterfølgende uger.

Widerøe flyver i alt til 49 destinationer – heraf hovedparten i Norge. Selskabet har også ruter til København og Billund.

Relaterede artikler:

Over en fjerdedel af Widerøes fly ude af drift

Stort fald i indtjeningen hos Widerøe

Norge vil indføre ny afgift på flyrejser