World Airways - Boeing 787 Dreamliner.

World Airways genopstår som lavprisflyselskab

World Airways, der gik konkurs i 2014, forventes at komme i luften som det første amerikanske lavprisflyselskab med langdistanceruter.

I 66 år var World Airways et af de mest ikendte amerikanske charterflyselskaber med operationer i og udenfor USA. Selskabet måtte den 27. marts 2014 foretage en finansiel nødlanding, og dermed mistede den amerikanske regering en af de mest trofaste samarbejdspartnere, idet det amerikanske flyselskab siden 1951 har fløjet for det amerikanske militær.

Nu har et amerikansk investeringsfirma kaldet 777 Partners købt rettighederne til World Airways-navnet, og det er planen at relancere flyselskabet som det første amerikanske lavprisflyselskab med langdistanceruter. Lige nu er 777 Partners i dialog med Boeing om køb af op til 10 Dreamlinere.

“Vi vil nu starte forberedelserne til at lancere ruteflyvninger fra USA til Asien og Latinamerika. Vi vil indgå partnerskaber med lavprisflyselskaber i USA og i de omtalte regioner, således at vi kan få fødetrafik til og fra vores planlagte gateways. Vi forventer at løfte sløret for vores nye brand i løbet af få uger, og det vil ske under ledelse af vores marketingdirektør, Freddie Laker,” siger Ed Wegel, der er administrerende direktør i det nyetablerede selskab.

Det er således kendte navne, der står bag det nye selskab. Ed Wegel var i maj 2015 med til at relancere Eastern Air Lines, men måtte forlade virksomheden i oktober 2016 efter blot 18 måneder på posten. Freddie Laker er søn af den legendariske Sir Freddie Laker, der i 1070´erne forsøgte sig med lavprisflyvninger mellem Storbritannien og USA under navnet Laker Airways.

Tung arv at løfte
Det kommende World Airways ventes at få base i Miami International Airport, og det er planen at selskabet skal operere fra hubs i Florida-lufthavnen samt i Los Angeles International Airport på vestkysten. Netop Miami er en oplagt gateway til destinationerne i Latinamerika, mens Los Angeles vil være trafikknudepunktet til Asien-flyvningerne.

Investeringsfirmaet 777 Partners, der står bag det nye World Airways er også baseret i Flordia, og er anerkender man, at det er en tung arv at løfte.

“777 Partners går ydmygt til opgaven med at relancere World Airways, der er et velkendt varemærke i amerikansk luftfartshistorie. Vi er fast besluttet på at vise respekt for denne arv ved at tilbyde en anderledes flyveoplevelse forankret i sikkerhed, teknologi og service til det store publikum af internationale rejsende,” siger Josh Wander, der er en af partnerne i investeringsselskabet.

World Airways blev for alvor kendt under Vietnamkrigen, hvor der blev fløjet tropper og udstyr til krigszonen fra basen i Oakland International Airport nær San Francisco. Den 29. marts 1975 gennemførte det ikoniske flyselskab den sidste flyvning ud af havnebyen Da Nang i Vietnam. To Boeing 727-fly lettede fra en taxivej i lufthavnen under heftig beskydning, mens tusinder forsøgte at komme med flyet.

 

Relaterede artikler:

Eastern Air Lines i comeback

Eastern Airlines kan komme i luften igen