​Naviair-direktør og iværksætter hædret

Det var to aktører fra hver sin ende af luftfartsbranchen, der i år modtog de danske flyvejournalisters hæderspriser Luftfartspokalen og Ellehammerprisen.

Den ene er direktør for en statslig institution med over 700 ansatte. Den anden er direktør for en lille iværksættervirksomhed fra Greve med omkring 30 medarbejdere. Men de har det til fælles, at de i år har modtaget en anerkendelse af deres arbejde i den danske luftfartsbranche fra den 78-årige gamle forening Danske Flyvejournalisters Klub.

Naviairs direktør Morten Dambæk modtog således Luftfartspokalen, som siden 1948 er uddelt til personer, der har ydet en særlig indsats til gavn for dansk flyvning og luftfart, konstruktionen af danske fly, udviklingen af Flyvevåbnet eller landets største lufthavne.

Foreningens anden hædersbevisning, Ellehammerprisen, gik til Karina Bergstrøm Larsen fra firmaet Satcom1. Prisen uddeles til en mand eller kvinde – eksempelvis en pilot, opfinder eller konstruktør – der har fortsat Jacob Chr. Ellehammers pionerarbejde til gavn for flyvningens udvikling eller sikkerhed.

Priserne blev uddelt fredag ved journalisternes traditionsrige julearrangement for mere end 100 aktører i luftfartsbranchen i Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn.

Tæt sammen med Airbus
Naviair leverer lufttrafiktjeneste, hvor de leder fly sikkert og med mindst mulig forsinkelse gennem dansk luftrum. Virksomheden har 700 medarbejdere og en årlig omsætning på cirka 750 mio. kroner. Naviair er en statsvirksomhed under Transportministeriet.

Satcom1 leverer satellitlinjer i luften, så den rejsende kan ringe via telefon eller smartphone, sende SMS og se live TV i luften. Virksomheden har afdelinger flere steder i verden og arbejder tæt sammen med især europæiske fly- og helikopterproducenter som Airbus, Dassault og Eurocopter.

Simon Spies og Kronprinsen
Luftfartspokalen er gennem årene givet til folk som blandt andre Simon Spies, Kronprins Frederik, Prins Henrik, SAS-direktørerne Jan Carlzon, Vagn Sørensen, Susanne Larsen, John Dueholm og Jørgen Lindegaard samt statsminister H.C. Hansen. I de sidste tre år er prisen givet til Jet Times direktør Klus Ren, Aalborg Lufthavns direktør Søren Svendsen og ejer af Nordic Aviation Capital, Martin Møller.

Ellehammerprisen er blevet uddelt siden 1992. Første modtager var SAS-kaptajn Stefan Rasmussen. I 2013 blev prisen givet til Peter Madsen og Kristian von Bengtson fra Copenhagen Suborbital.

Danske Flyvejournalisters Klub blev stiftet i 1936 og har blandt andet haft radiomanden Gunnar Nu Hansen som formand.

Øverst: Preben Dambæk (i midten) med formanden for Danske Flyvejournalisters Klubs formand Preben Kjær (til venstre) og bestyrelsesmedlem Lise Tajik (til højre). Foto: Preben Pathuel.

Nederst: Karina Bergstrøm Larsen (i midten) med bestyrelsesmedlemmerne i Danske Flyvejournalisters Klub, Andreas Krog (til venstre) og Lise Tajik (til højre). Foto: Preben Pathuel.