‘Sygdom’ hos Norwegians kabinepersonale

Flere kabineansatte end normalt har meldt sig syge eller “unfit“ til at flyve, hvorfor Norwegian i løbet af fredagen måtte aflyse flyvninger.

Konflikten mellem Norwegian og selskabets kabineansatte blev i løbet af fredagen trappet op. Selvom der blot er én kabineansat hos det norske lavprisflyselskab, der er i strejke i øjeblikket, venter 1.227 norske og danske kolleger på at kunne tage strejkevåbenet i brug.

I mellemtiden har man valgt at bruge et andet våben. Således indløb der i løbet af fredagen flere sygemeldinger end normalt hos Norwegians kabineansatte. Det betød, at Norwegian måtte aflyse flere flyvninger i løbet af dagen.

Den ulovlige aktion fik i løbet af fredagen det norske fagforbund Parat til at reagere. Det var kommet til forbundets kendskab, at nogle af de kabineansatte angiveligt havde hængt gule post-it sedler op i crewrummet med opfordring til kollegerne om, at ikke at sælge fridage til flyselskabet.

“Vi er optaget af at gennemføre forhandlingerne indenfor spillereglerne, og vi opfordrer alle vores medlemmer til at agere som normalt og sælge fridage, hvis de normalt ville have gjort det,“ skriver Parat i en meddelelse.

Syge af SMS-trusler
Parat benytter lejligheden til at understrege, at hverken fagforbundet eller Norwegian Kabineforening har opfordret til ulovlige aktioner. Tværtimod forsøger man at berolige de ophidsede gemytter blandt de kabineansatte, der i øjeblikket føler sig voldsomt provokerede af Norwegians fremfærd under sidste uges dramatiske mægling, der endte uden resultat.

“Medlemmer som ikke reelt er syge eller ‘unfit’ af andre grunde, skal og må gå på arbejde som normalt,“ hedder opfordringen fra Parat.

Det er Parats opfattelse, at hvis der vitterligt er tale om flere end normalt, der ikke er i stand til at udføre deres arbejde, må det være et udslag af reduceret arbejdskapacitet som følge af de “alvorlige SMS-trusler“ fra Norwegian.

Netop den omtalte SMS fra Norwegians ledelse til de kabineansatte under mæglingen har fået den norske LO-formand Jorunn Berland op i det røde felt.

“Jeg har vanskeligt ved at forstå, at NHO (norsk arbejdsgiverorganisation, red.) mener, at nedlæggelse af baser og overførsel af ansatte til vikarbureauer kan varsles via en SMS midt under en mægling og uden at det er drøftet med de tillidsgvalgte,“ siger Jorunn Berland.

Mandag har Norwegian i alt 54 flyafgange fra Københavns Lufthavn. I skrivende stund er alle opført som værende “i rute“.