10 danske halehelte hos Norwegian

Hos det norske lavprisflyselskab Norwegian forsøger man trods navnet at signalere, at selskabet er nordisk. Derfor bliver flyenes haler bemalet med portrætter af afdøde nordiske helte. Indtil videre er der 10 danske halehelte på de norske fly, mens en dansk helt tilsyneladende er forsvundet igen.

Indtil videre har 62 afdøde nordiske personligheder fundet vej til flyhalerne på Norwegians langdistancefly. Det norske lavprisflyselskab besluttede nemlig på et tidspunkt at male kendte afdøde personligheder på flyhalerne på selskabets nye Boeing 737-800 fly for at signalere, at der er tale om et nordisk flyselskab, og ikke alene et norsk selskab, som navnet i sig selv indikerer.

Selvom Norwegian i dag har 65 nyere Boeing 737-800 fly, er der alligevel undtagelser. Et fly er således Boeing-fly nr. 6.000 og har således en særlig bemaling på halen. Et andet fly har Unicef-logoet på halen, mens et tredje fly fra et leasingselskab af uransagelige årsager ikke har fået en halehelt påmalet.

Indtil videre finder man 10 danske halehelte, eller retteligt ni og en halv. Der har nemlig været strid om, hvorvidt Ludvig Holberg var dansk eller norsk. Den kendte forfatter blev nemlig født i Bergen, men levede det meste af tiden frem til sin død i København. Men Norwegian har valgt at kalde ham en norsk-dansk forfatter.

Hos de øvrige ni danskere på Norwegian-flyhalerne er der ikke så meget tvivl om den danske oprindelse. Der er tale om H.C. Andersen, Karen Blixen, Georg Brandes, Piet Hein, Søren Kirkegaard, Asta Nielsen, Knud Rasmussen, Jørn Utzon og H.C. Ørsted.

Ud med Arne Jacobsen – comeback til Holberg
Hvad Norwegian dog ikke fortæller er, at det oprindelige fly med den norske-danske Ludvig Holberg på halen i april måned sidste år blev udlejet til en udenlandsk operatør, hvorfor Holberg for en stund har fået nye omgivelser at flyve rundt i. Det er canadiske Sunwing Airlines, der i øjeblikket beskæftiger Norwegian-flyet med den oprindelige registrering LN-NOS, mens Holberg er blevet malet over med selskabets farver og logo.

I stedet har Norwegian valgt indtil videre at fjerne den danske møbelarkitekt Arne Jacobsen fra flyhalerne. Han prydede ellers flyet med registreringen LN-DYE i perioden fra september 2010 og frem til september 2012. Her blev han afløst af Ludvig Holberg, da denne halehelt var draget til Canada med Sunwing.

Derfor vil det nok være sandsynligt, at Arne Jacobsen dukker op igen på et af de kommende Norwegian-fly. Det norske lavprisflyselskab ønsker nemlig at portrættere og hylde de helte, der har været med til at bryde grænser. Det var netop, hvad Norwegian selv gjorde i 2002, da selskabet udfordrede monopolet på de norske indenrigsflyruter.