En Boeing 787-9 Dreamliner fra Qantas. (Foto: BriYYZ, CC 2.0)

18 timers nonstop-flyvning over Antarktis

Qantas har slået sin egen rekord med den længste kommercielle nonstop-flyvning, der gik fra Buenos Aires til Darwin. Turen tog næsten 18 timer og var over 15.000 kilometer lang.

Ni timer er rigtig lang tid i et passagerfly, men forestil dig så at sidde i et flysæde i den dobbelte tid.

For mange vil det formentlig være et decideret no-go. Ikke desto mindre var det, hvad en række australiere måtte opleve på en rekordflyvning fra Sydamerika til Australien.

Det australske flyselskab Qantas gennemførte søndag en charterflyvning fra Brisbane til Buenos Aires med det argentinske rugbyhold om bord. Men det var på returflyvningen, at der blev sat rekord. Rutenummer QF14 afgik onsdag klokken 12.44 lokal tid fra Buenos Aires og ankom 17 timer og 25 minutter senere til Darwin. Det skriver det australske rejsemedie Traveller.

Turen blev gennemført med en Boeing 787-9 Dreamliner, og flyet tilbagelagde 15.020 kilometer. Det var længere end den hidtil længste kommercielle nonstop-flyvning fra Qantas, der gik fra Perth til London på 14.498 kilometer. Om bord på flyet fra Buenos Aires var 107 australiere, der blev bragt hjem efter et samarbejde mellem Qantas og Australiens udenrigsministerium.

Fløj ind over Antarktis
Teknisk chefpilot i Qantas, Alex Passerini, sagde før den historiske flyvning, at der var lagt meget arbejde i et planlægge turen, der gik over Antarktis. Der skulle ikke ske ændringer ved selve flyet, men i stedet var der planlægning omkring vind og vejr.

”Vi har en del fleksibilitet over det sydlige Stillehav, da der ikke er meget anden trafik at håndtere, men små ændringer i vind kan have en ganske betydelig indvirkning på den rute, vi tager. Det beregnes af vores flyvekontrolsystem,” siger han.

På rekordflyvningen var der to kaptajner og to styrmænd om bord, og alle fire var med i cockpittet ved start og landing. I løbet af selve turen roterer to hold, så hvert hold får to hvileperioder i løbet af de næsten 18 flyvetimer.

Alex Passerini udtalte før flyvningen, at det var hurtigst at flyve over Antarktis for at komme fra Sydamerika til Australien. Over Thurston Island i Antarktis nåede temperaturen ned på hele minus 75 grader celsius. Dreamliner-flyet kom ind mod Australien fra syd, hvorefter det fortsatte stik nordpå til Darwin på landets nordkyst.

Har gennemført flyvning på over 19 timer
Qantas har tidligere gennemført længere flyvninger, men flyvningen fra Buenos Aires til Darwin var altså den længste kommercielle flyvning.

I forbindelse med Project Sunrise gennemførte Qantas direkte testflyvninger uden passagerer fra London og New York til Sydney. Den første flyvning blev gennemført i oktober 2019 med en Boeing 787-9 Dreamliner fra New York-JFK til Sydney. Turen varede hele 19 timer og 15 minutter, og der blev tilbagelagt 16.013 kilometer.

Det var dermed den længste nonstop-flyvning i historien, hvis der ses bort fra rekordforsøget i 1989 med en Qantas Boeing 747-400 fra London til Sydney.

Singapore Airlines er indehaver af rekorden for længste kommercielle flyvning. Flyselskabet betjener den 15.352 kilometer lange rute mellem Singapore og New York, og turen tager typisk små 18 timer. I øjeblikket anvender flyselskabet en Airbus A350-900 på ruten.

 

Relaterede artikler:

19 timer og 15 minutter i luften

Qantas nonstop fra London til Sydney i testflyvning

Første nonstop-flyvning fra Australien til Europa