Concorden blev i 1996 fløjet ind til København for at markere samarbejdet med Sun-Air. (Foto: Sun-Air of Scandinavia)

20 år i britisk tjeneste

Billund-selskabet Sun-Air kan i år fejre 20 års jubilæum for franchise-samarbejdet med British Airways.

SAS kan i disse uger fejre 70 års fødselsdag, hvilket markeres på rigtig mange områder. Det danske flyselskab Sun-Air of Scandinavia med base i Billund vil heller ikke holde sig tilbage med en fejring, der skal markere 20 år for samarbejdet med British Airways.

I 1996 indgik British Airways et opsigtsvækkende samarbejde med Sun-Air, der blev den første franchisepartner for det britiske flyselskab uden for Storbritannien. Nu kan Billund-selskabet fejre 20 år i britisk tjeneste, der i dag har udviklet sig til et netværk af ruter mellem tre jyske lufthavne og 11 destinationer i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien.

Da aftalen blev indgået for 20 år siden var Sun-Air operatør af indenrigsruter fra Skive, Thisted, Sindal, Aarhus og Odense, ligesom der blev drevet ruter fra Jylland til Gøteborg, Stockholm-Bromma og Oslo. Drøftelserne om samarbejdet foregik i dybeste hemmelighed i Ebeltoft, og da aftalen var på plads, blev den underskrevet i London og offentliggjort ved en ceremoni i august måned i Københavns Lufthavn, hvor det legendariske Concorde-fly blev fløjet ind til lejligheden. En del af aftalen var samtidig, at Sun-Air skulle operere under navnet British Airways Express.

”Jeg husker tydeligt, hvilken ære det var at underskrive en sådan aftale som det første flyselskab uden for Storbritannien. Vi havde kæmpestore forventninger til det nye partnerskab og de er alle blevet indfriet. Vi har lært en masse igennem årene især af British Airways’ høje sikkerhedskrav og det har løftet os op på et helt nyt niveau”, siger Sun-Air´s stifter og administrerende direktør, Niels Sundberg.

Banede vejen for Heathrow-rute
Samarbejdet har været udbytterigt for begge parter, selvom Sun-Air af og til har følt, at båndene har snæret for meget, hvis oplagte forretningsmuligheder er gået tabt, fordi man ikke har kunnet samarbejde med flyselskaber, der var i direkte konkurrence med British Airways.

Men British Airways har altid værdsat samarbejdet med Sun-Air, der også har været en vigtig murbækker i forhold til den nye British Airways-rute fra Billund til London-Heathrow, der blev åbnet i foråret.

“Jeg har i en del år efterhånden haft fornøjelsen af at repræsentere British Airways i forbindelse med vores succesfulde samarbejde med sun-Air, og jeg vil gerne rose dem for så solidt at have etableret British Airways brandet i Vestdanmark samt for de ruter og destinationer, de opererer”, siger Peter Rasmussen, der er ansvarlig for British Airways´ kommercielle aktiviteter i Nordeuropa.

 

Relaterede artikler:

British Airways overtager rute fra Sun-Air

Dansk flyselskab åbner base i Tyskland

Sun-Air lander nyt overskud

Sun-Air investerer i nyt hovedkontor

Sun-Air overtager Ryanair-hangar