Ulykkesflyet PK-LQP fra Lion Air. (Foto: PK-REN, Jakarta | CC 2.0)

2018: 556 omkomne ved flyulykker

Der var 15 alvorlige ulykker med fly i 2018, hvilket er fem mere end året før. Alligevel er det forgangne år et af de sikreste nogensinde for kommerciel luftfart.

Alvorlige flyulykker med mange omkomne i blandt andet Rusland, Cuba og Indonesien var i 2018 med til at bringe det samlede antal omkomne op på 556 ved kommercielle passager- og fragtflyvninger.

Det viser tal fra den hollandske luftfartsorganisation Aviation Safety Network, der har offentliggjort en opgørelse over antallet af flyulykker, hvor der har været dødelig udgang.

I 2018 var der i alt 15 alvorlige ulykker på verdensplan, hvilket gør året til det tredje sikreste målt på antallet af alvorlige flyulykker. 2018 blev desuden det niende sikreste år, hvad angår antallet af dødsfald. Gennemsnittet for den seneste femårige periode er på 14 alvorlige flyulykker med 480 omkomne, og 2018 blev dermed værre.

Det sikreste år nogensinde var 2017, hvor der var 10 alvorlige flyulykker med i alt 44 omkomne.

Store fremskridt i sikkerheden
Ud af de 15 alvorlige flyulykker i 2018 var tolv flyvninger med passagerer, mens tre var med fragt. Tre af de forulykkede fly var opereret af flyselskaber, der er blacklistede af EU. Det er to mere end i 2017.

Det anslås, at der var cirka 37,8 millioner kommercielle flyvninger i verden i 2018. Det betyder, at der var én alvorlig flyulykke pr. 2,54 millioner flyvninger.

”Hvis ulykkesraten var forblevet den samme som for ti år siden, ville der have været 39 alvorlige flyulykker sidste år. Med en ulykkesrate som i år 2000 ville der have været 64 alvorlige flyulykker. Dette viser de enorme fremskridt med hensyn til sikkerhed i de sidste to årtier,” siger Harro Ranter, administrerende direktør i Aviation Safety Network, om det større sikkerhedsniveau.

Inden for de sidste fem år er ti ud af de værste 25 dødsulykker sket, efter piloterne har tabt kontrollen med flyet. De fleste af disse typer ulykker skete, uden der var overlevende.

De mest alvorlige ulykker
Den flyulykke, hvor der var flest omkomne i 2018, fandt sted den 29. oktober. Her styrtede en Boeing 737 MAX 8 fra det indonesiske lavprisflyselskab Lion Air ned i havet kort efter afgang fra den indonesiske hovedstad, Jakarta. Flyet havde i alt 189 personer om bord.

Den næstmest alvorlige flyulykke sidste år skete i Cuba den 18. maj. Her styrtede en Boeing 737 ned kort efter starten fra Havana. Flyet tilhørte det mexicanske ACMI- og charterflyselskab Aerolineas Damojh, der opererede på vegne af det cubanske flyselskab Cubana de Aviacion. I alt 112 personer omkom.

Den 11. februar skete den tredje mest alvorlige flyulykke i 2018. Et fly af typen Antonov-148 fra det russiske flyselskab Saratov Airlines styrtede ned omkring 35 kilometer sydøst for Moskva Domodedovo-lufthavnen. Denne ulykke kostede i alt 65 menneskeliv.

Cirka en måned senere – den 12. marts – fandt årets fjerde mest alvorlige flyulykke sted, og ulykken involverede et tidligere SAS-fly. En Bombardier Dash 8-Q400 fra det amerikansk-bangladeshiske US-Bangla Airlines forulykkede under en landing i Tribhuvan-lufthavnen i Nepal. 51 personer omkom.

 

Relaterede artikler:

2017 blev det sikreste år i luftfartens historie

Nyt Boeing-fly styrter i havet med 189 personer ombord

Mexicansk passagerfly styrtet ned i Cuba

Tre udlændinge blandt ofrene for russisk flystyrt

Flyulykke i Nepal med ex-SAS fly