Etihad Airways A330-200. (Foto: Arpingstone/Wikipedia)

32 kvæstet af turbulens på fly

Kraftig turbulens kvæstede 31 passagerer og et besætningsmedlem på en flyvning med Etihad Airways fra Abu Dhabi til Jakarta.

Det er en kendt sag, at flyselskaberne altid anbefaler passagererne at at holde sikkerhedsbæltet fastspændt under hele flyvningen. Alligevel opstår der af og til hændelser, hvor passagerer kommer til skade. Det hænger ikke nødvendigvis sammen med, at instrukserne ikke altid efterleves, men på længere flyvninger er det nødvendigt med toiletbesøg samt lejlighedsvist at strække benene for at få gange i blodomløbet.

Hvad der konkret skete på Etihad Airways rutenummer EY474 på en flyvning den 4. maj fra Abu Dhabi til Jakarta er uvist. Men her kom 31 passagerer og et besætningsmedlem til skade på et Airbus A330-300 fly omkring 390 kilometer nord for Jakarta som følge af kraftig turbulens. Det skriver Aviation Herald.

Der var voldsomme skader på Etihad-flyets kabineloft. (Foto: Haftha)

Der var voldsomme skader på Etihad-flyets kabineloft. (Foto: Haftha)

Flyet landede 45 minutter senere på bane 07L i Jakarta Soekarno-Hatta International Airport, og da flyet ankom til gaten stod medicinsk personale klar til at behandle de kvæstede passagerer. Det var dog nødvendigt at sende ni passagerer og besætningsmedlemmet til hospitalsbehandling.

Ros til besætningen
Etihad Airways har bekræftet hændelsen og rapporterer samtidig om skader på flyets bagagehylder samt i kabineloftet, hvilket også tydeligt fremgår af fotos, som passagerer har delt på de sociale medier.

“Vores piloter og kabinepersonale skal roses for den rolige og professionelle måde, hvorpå de håndterede denne ekstraordinære hændelse og den omsorg de viste passagererne, selvom flere fra besætningen var kommet til skade. Det er udtryk for den høje standard fra træningen af vore besætninger, at virkningerne fra turbulensen blev minimeret. På intet tidspunkt var sikkerheden for fly, passagerer og besætning kompromitteret,” siger koncernchef James Hogan fra Etihad Airways til det mellemøstlige medie Emirates247.com.

Returflyvningen den 5. maj på EY475 fra Jakarta til Abu Dhabi blev aflyst, og ved redaktionens slutningen stod flyet med registreringen A6-EYN stadig i den indonesiske hovedstadslufthavn.

Etihad-flyet var udsat for  såkaldt klar luft turbulens, (clear-air turbulence på engelsk, red.). Det er en type turbulens, der kan forekomme uden for skyformationer og som ikke kan aflæses på flyets instrumenter. Sædvanligvis kan meteorologer analysere vind- og temperaturændringer i atmosfæren og dermed advare piloter mod særlige vejrmæssige forhold, men klar luft turbulens er ofte svær at forudse.

Relaterede artikler:

38 kvæstet af turbulens på flyvning til Barcelona

Stewardesse hårdt kvæstet ved turbulens

Turbulens hyppigste årsag til arbejdsskader

39 personer kvæstet i turbulens på Thai A380

66 kvæstet i turbulens