Ankommende passagerer i Aalborg Lufthavn. (Arkivfoto: Aalborg Lufthavn | PR)

7.000 færre indenrigspassagerer i Aalborg Lufthavn

I løbet af april havde Aalborg Lufthavn cirka 7.000 færre passagerer på indenrigsruterne i forhold til samme måned i 2022. Månedens helt store begivenhed var den nye SAS-rute til New York.

April var en blandet oplevelse for Aalborg Lufthavn, der først og fremmest måtte se et stort fald i antallet af indenrigspassagerer.

Af trafiktallene for årets fjerde måned fremgår det, at samlet 105.472 passagerer benyttede den nordjyske lufthavn. Andelen af indenrigspassagerer var 64.964, hvilket var en nedgang på 8,6 procent i forhold til april 2022, hvor 72.248 passagerer fløj med indenrigsfly til og fra Aalborg.

Antallet af indenrigsrejsende i april var dog stadig højere end i samme måned i 2019 – det sidste normale år før coronapandemien – hvor tallet var 63.809 indenrigspassagerer.

Til gengæld var aprils samlede passagertal mindre end i samme måned for fire år siden, hvor 114.799 rejsende brugte Aalborg Lufthavn.

Aflyste afgange og færre DAT-afgange
Tilbagegangen i indenrigspassagerer i april blev en realitet som følge af flyveledermangel i Københavns Lufthavn, og som betød aflyste afgange. Ifølge Aalborg Lufthavn var den største årsag dog manglende hverdagsafgange med DAT på København-ruten. Med seks-syv ugentlige afgange vil selskabet dog fortsat have mere kapacitet på ruten end i 2019.

”Med tre aktører på ruten til og fra København har vi et konkurrencedygtigt produkt til både fritids- og forretningsrejsende, som fortsat vil gælde fredage og i weekender. Men DAT har valgt ikke at flyve på ruten mandag-torsdag. Det gælder her for sommerprogrammet, hvor de vælger at fokusere på ruten til og fra Bornholm,” siger Niels Hemmingsen, administrerende direktør i Aalborg Lufthavn.

”Vi har forståelse for deres beslutning, men det betyder, at vi ser en større nedgang i indenrigstrafikken for april 2023. Det vigtige er dog, at de prioriterer at blive på ruten, så de eventuelt på et senere tidspunkt nemt kan skrue op for antallet af ugentlige afgange.”

Antallet af indenrigspassagerer i Aalborg Lufthavn i april var også lavere end i marts i år, hvor tallet landede på i alt 73.438.

Udenrigsruter godt fra land
Mens der var tilbagegang i indenrigstrafikken, steg antallet af udenrigspassagerer. I alt 35.631 rejsende fløj til og fra udlandet mod 34.888 i april 2022. Ruterne til Napoli, Mallorca og Antalya er kommet godt fra land, og forude venter ruteåbninger til Island, Barcelona og Alicante.

Niels Hemmingsen fortæller, at danskerne i større grad flyver på udenlandske ferieruter, hvorfor han glæder sig over et stærkt sommerprogram i år.

”Nogle af ruterne er skudt i gang, men flere er på vej – også et stort charterprogram, der starter op i starten af maj, efter der i overgangen fra vinter- til sommerprogram har været stille på charterfronten i den sidste halvdel af april. Dette skyldes en forskydning i trafikken og at afgange til for eksempel Napoli og Antalya nu registreres som udenrigstrafik fremfor charter,” siger han.

Den helt store begivenhed i Aalborg Lufthavn i april var åbningen af den nye direkte SAS-rute til New York-Newark. Ruten blev åbnet 27. april med 120 passagerer om bord på A321neo-flyet.

 

Relaterede artikler:

SAS skrev luftfartshistorie i Aalborg Lufthavn

Aalborg med i 10-års plan hos Turkish Airlines

AAL: Størst indenrigstrafik i en marts siden 2017