Testpersoner i den nye storlufthavn Berlin Brandenburg Airport. Foto: Flughafen Berlin Brandenburg (FBB)

9.900 personer har testet ny storlufthavn

I løbet af juni har næsten 10.000 borgere været med til at teste Berlin Brandenburg Airport, der efter mange års forsinkelse åbner 31. oktober med god plads til passagererne.

Nu er der ikke længe til, at Berlin Brandenburg Airport (BER) åbner sine indgangsdøre for befolkningen. Alle tilladelser er givet, og alle processer er blevet testet grundigt. Den nye storlufthavn er klar til indvielsen 31. oktober efter ni års forsinkelse.

I løbet af 2020 har en lang række medarbejdere forberedt sig på åbningen sammen med blandt andet flyselskaber, politi, told og ground handling. Siden april har der været kørt tests hver tirsdag og torsdag for at simulere en lufthavn i drift.

Juni har været særlig intens, hvor i alt 9.897 almindelige borgere deltog i testene med cirka 400 deltagere per dag. 120 ansatte fra lufthavnens logistikhold koordinerede det høje antal testpersoner, bagage og catering.

Foruden testpersonerne deltog også 24.000 ansatte i det omfattende testarbejde, der inkluderede hele 179.000 stykker bagage og 54.000 bookinger til 2.350 flyvninger. Alt i alt bidrog det til at skabe en realistisk oplevelse forud for ”den virkelige verden”, der altså venter fra oktobers sidste dag.

”En fuldt funktionel lufthavn”
Testpersonerne har gjort det muligt for Berlin Brandenburg Airport at få værdifuld feedback. Det betyder, at der vil være foretaget mange forbedringer inden åbningen. Eksempelvis er affaldsspandene gjort større, skiltningen er justeret, og der er indført muligheder for at oplade mobiltelefoner.

Testbagage ved check-in-området i den nye storlufthavn Berlin Brandenburg Airport. Foto: Flughafen Berlin Brandenburg (FBB)

”Vi har forberedt os grundigt på idriftsættelsen. Hovedmålet med vores testperiode er nået: vi har produceret en fuldt funktionel lufthavn fra den færdige hovedbygning. Brugerne og partnerne kan stifte bekendtskab med deres lufthavn og blive fortrolige med at håndtere de nye systemer,” siger Engelbert Lütke Daldrup, administrerende direktør i lufthavnsoperatøren Flughafen Berlin Brandenburg (FBB).

”På trods af corona var motivationen for at deltage i testene og træningen meget høj. Jeg vil gerne takke alle vores partnere, ORAT-teamet (Operational Readiness and Airport Transfer) og de frivillige testpersoner oprigtigt for dette. Vi kan sætte BER i drift 31. oktober med god samvittighed.”

11.000 passagerer på første dag
Terminal 1 i den nye storlufthavn åbner 31. oktober med en synkronlanding fra Lufthansa og easyJet. Senere på aftenen ankommer flere fly til denne terminal.

1. november bliver første fulde operationsdag i Berlin Brandenburg Airport, og her forventes cirka 6.000 passagerer i Terminal 1 og cirka 5.000 i Terminal 5, der hidtil har været terminalbygning i Schönefeld-lufthavnen. Tre dage senere åbner den sydlige startbane, og denne dag forventes samme antal passagerer.

Den afsluttende åbningsfase finder sted fra 7. til 8. november, hvor de sidste flyselskaber flytter fra Berlin Tegel-lufthavnen, der herefter lukker for altid. 8. november vil cirka 16.000 passagerer checke ind i Terminal 1 og næsten 8.000 i Terminal 5. Passagertallene vil være markant lavere end normalt som følge af coronapandemien. Der vil derfor være rigelig plads i terminalerne – også når der holdes coronaafstand.

De lave passagertal betyder, at Berlin Brandenburg Airport indtil videre vil køre med nedsat kraft. Lufthavnen vil derfor have et godt udgangspunkt for at håndtere eventuelle problemer ved åbningen, da der er mulighed for at justere forskellige parametre.

 

Relaterede artikler:

20.000 frivillige skal teste ny lufthavn

Tocifret passagerfald før åbning af storlufthavn

Udsætter åbning af terminal i ny Berlin-lufthavn