Check-in-område i Berlin Schönefeld Airport. Foto: Flughafen Berlin Brandenburg (FBB)

Tocifret passagerfald før åbning af storlufthavn

Berlin-lufthavnene Tegel og Schönefeld havde et markant fald i antallet af passagerer i september, der er måneden før åbning af den nye storlufthavn Berlin Brandenburg.

Berlinerne får 31. oktober en helt ny storlufthavn – den stærkt forsinkede Berlin Brandenburg – der fremover skal håndtere al flytrafikken til og fra den tyske hovedstad.

Når lufthavnen åbner senere på måneden, vil der samtidig blive taget afsked med Berlin-lufthavnene Tegel og Schönefeld. Antallet af passagerer i de to lufthavne har dog været på et meget lavt niveau i månederne op til åbningen af Berlin Brandenburg som følge af coronakrisen.

Passagertallene i Tegel og Schönefeld stagnerede i august, og i september er der kun blevet endnu mere tomt i terminalerne. Således håndterede Tegel og Schönefeld tilsammen kun 693.601 passagerer i september, hvilket var et fald på 16,3 procent i forhold til august. Det oplyser lufthavnsoperatøren Flughafen Berlin Brandenburg (FBB).

Tegel håndterede i alt 480.189 passagerer, mens 213.412 passagerer strømmede gennem Schönefeld. Sammenlignet med september sidste år var der et samlet passagerfald på 78,7 procent i de to lufthavne.

Færre karantæneregler og mere testning
Hovedårsagerne til det markante passagerfald i september skyldes – ifølge FBB – sommerferiens ophør, det stigende antal rejserestriktioner under coronapandemien og de skiftende karantæneregler ved indrejse til Tyskland.

”Faldet i antallet af passagerer i september viser, hvordan smittefrekvensen og den obligatoriske karantæne har en direkte indvirkning på antallet af passagerer,” siger Engelbert Lütke Daldrup, administrerende direktør i FBB.

”For at kunne forbinde hovedstadsregionen pålideligt med resten af ​​verden har vi brug for færre regulære karantæneregler og flere muligheder for at blive testet i lufthavnen. Desuden bør de reelle smitte-hotspots skilles mere tydeligt ud, så der fortsat kan rejses til de øvrige områder.”

I perioden fra januar til september i år har Tegel og Schönefeld håndteret i alt 8.038.590 passagerer, hvilket er 70,5 procent færre end i samme periode i 2019.

Ny terminal åbner først i 2021
Når Berlin Brandenburg Airport (BER) overtager passagererne fra Tegel og Schönefeld fra 31. oktober, vil der kun være to aktive terminaler frem for de planlagte tre. FBB besluttede nemlig i slutningen af september, at den vil udsætte åbningen af Terminal 2, selv om bygningen står helt klar.

Terminal 2 skulle være åbnet samtidig med de øvrige terminaler, men den vil sandsynligvis først blive indviet i foråret 2021. Udsættelsen skyldes det for øjeblikket lave antal passagerer. Terminalen vil dog være klar til brug inden for kort tid, når passagererne vender tilbage mod et mere normalt antal. Den årlige kapacitet i Terminal 2 er fastsat til seks millioner rejsende.

Berlin Brandenburg skulle oprindeligt være åbnet 30. oktober 2011, men åbningen er blevet udskudt adskillige gange som følge af vedvarende problemer med blandt andet tekniske installationer og brandsikring. Den samlede pris for den nye storlufthavn er efterhånden løbet op i det, der svarer til over 52 milliarder kroner.

 

Relaterede artikler:

Udsætter åbning af terminal i ny Berlin-lufthavn

Stagnerende passagertal før åbning af ny storlufthavn

Forsinket Berlin-lufthavn skal bruge 2,2 mia. kroner