Ulykkesflyet PK-LQP fra Lion Air. (Foto: PK-REN, Jakarta | CC 2.0)

90 mio. kroner i erstatning til familier for flyofre

Familierne til 11 ofre for Lion Air-ulykken i oktober sidste år i Indonesien modtager hver mindst 8,2 millioner kroner af Boeing, der har endnu flere sager anlagt imod sig.

Familierne til flere af de personer, der omkom ved Lion Air-ulykken den 29. oktober sidste år, kan se frem til at få en klækkelig erstatning.

I første omgang vil 11 familier til ofre på Boeing 737 MAX-flyet, hvor alle 189 ombordværende omkom, modtage en millionerstatning, oplyser Floyd Wisner fra Wisner Lav Firm ifølge nyhedsbureauet Reuters. Advokaten har fortsat seks sager liggende, hvor pårørende til ofre har anlagt sag mod Boeing.

De 11 sager er de første af cirka 55 retssager mod Boeing i den amerikanske føderale domstol i Chicago. Advokat Floyd Wisner kan ikke oplyse om erstatningens størrelse på grund af en fortrolighedsaftale med Boeing. Det kan imidlertid tre personer, der kender til sagen, og som ønsker at være anonyme. Ifølge dem vil de 11 familier, som næsten alle er indonesiske, hver modtage mindst 1,2 millioner dollar, eller hvad der svarer til 8,2 millioner kroner.

Erstatningerne til familierne kan variere alt afhængig af flyofrenes nationalitet, alder, civilstatus, indkomst og forventet levealder. Lion Air-ofrene stammer hovedsageligt fra Indonesien.

Boeing-talsmand Gordon Johndroe har over for Reuters ikke ønsket at kommentere på sagen. Boeing har ikke indrømmet et erstatningsansvar i de 11 omtalte retssager, oplyser Floyd Wisner.

100 sager anlagt fra Ethiopian Airlines-pårørende
Foruden de mange retssager anlagt af pårørende til ofre for Lion Air-ulykken, er der også de anlagte sager fra pårørende til Ethiopian Airlines-ulykken den 10. marts i år. Her styrtede ligeledes en Boeing 737 MAX, og alle 157 personer om bord mistede livet på vej fra Addis Ababa til Nairobi. Der skal være anlagt næsten 100 sager fra efterladte til ofrene for Ethiopian Airlines-styrtet.

Hovedindholdet i retssagerne ved begge MAX-ulykker går på, at en designfejl fik flyets automatiske MCAS-system til at svigte, hvilket i sidste ende fik flyene til at styrte mod jorden. Årsagen til begge ulykker anses således for at en ”fejlagtig aktivering” af MCAS-systemet, lyder anklagen.

Reuters skriver desuden – på baggrund af dets anonyme kilder – at familier til ofre, der var gift og havde ét til tre børn, kan modtage helt op til to eller tre millioner dollar, eller hvad der svarer til mellem 13,6 og 20,4 millioner kroner.

Efter ulykken i Etiopien blev der indført internationalt flyveforbud mod Boeing 737 MAX, og den amerikanske flyproducent er blandt andet i fuld gang med at udvikle en softwareopdatering til MCAS. Tidligere har Boeing udtalt, at man håber, at MAX-flyene kommer på vingerne igen i begyndelsen af årets sidste kvartal.

 

Relaterede artikler:

MAX-kunde lægger sag an mod Boeing

Boeing donerer 100 millioner dollar til pårørende

MAX-piloter lægger sag an mod Boeing