Boeing 737 MAX flyprogram. (Foto: Boeing Commercial Airplanes)

MAX-piloter lægger sag an mod Boeing

En canadisk pilot har på vegne af 400 kolleger anlagt en retssag mod flyproducenten Boeing på baggrund af flyveforbuddet mod 737 MAX-fly.

En canadisk pilot, der arbejder for et unavngivet internationalt flyselskab, har på vegne af 400 piloter fra samme flyselskab, anlagt en retssag mod flyproducenten Boeing som følge af økonomiske tab og andre tab på grund af flyveforbuddet for Boeing ​​B737 MAX-fly.

To advokatfirmaer, der repræsenterer sagsøgerne, International Aerospace Law & Policy Group og PMJ PLLC, siger, at piloternes tab ikke kan opgøres på nuværende tidspunkt, men tabene ventes at løbe op i millioner af dollar.

“Mange piloter i hele verden er enten blevet afskediget, har været nødt til at flytte baser eller har i det mindste haft betydeligt færre muligheder for at flyve og få løn,” siger Joseph Wheeler, juridisk direktør i IALPG.

Flere retssager mod Boeing
Den nye retssag mod Boeing kommer oveni en række andre retssager, der allerede er indgivet mod den amerikanske flyproducent efter flyveforbuddet mod 737 MAX-flyene efter Lion Air- og Ethiopian Airlines-flystyrtene, som tilsammen kostede 346 mennesker livet.

Sagerne mod Boeing omfatter sager anlagt af flyselskaber som Norwegian, Aero Mexico, China Southern, China Eastern og Air China over tab som følge af flyveforbuddet, samt sager anlagt af Boeings aktionærer og af familiemedlemmer til ofre for de to flystyrt med MAX-fly.

”Fortjeneste over sikkerhed”
Advokatfirmaerne bag den seneste retssag siger i en erklæring, at retssagen sender en besked til Boeing om, at piloternes indkomst og karriere er negativt påvirket af Boeings “fokus på fortjeneste over sikkerhed” og at Boeings “ønske om at sælge fly aldrig må påvirke flysikkerheden igen”.

Den pilot, som har anlagt sagen, har valgt at være anonym på grund af frygt for repressalier fra Boeing. Ifølge retsdokumenterne, som tv-stationen ABC har set, hævder piloten også, at Boeing er involveret i “et hidtil uset forsøg på at skjule de kendte designfejl i MAX”.

Piloten understreger også, at Boeing ikke fortalte piloter om det nye MCAS-system eller krævede, at de skulle gennemgå træning i MCAS-systemet, som menes at være årsagen til de to flystyrt.

Klage til amerikanske myndigheder
Piloten har også indgivet en administrativ klage til de amerikanske luftfartsmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), og piloten er klar til at anlægge sag mod FAA også.

“Hvis Pilot Xs klage ignoreres, eller FAA’s svar er utilstrækkeligt, vil Pilot X inden juleaften i år indgive en retssag mod USA for FAA’s forsømmelighed ved certificeringen af MAX,” siger advokatfirmaerne i en pressemeddelelse.

Pilotens retssag mod Boeing kommer i første omgang for i en domstol i Chicago den 21. oktober. Boeing-fabrikkerne har hovedkvarter i Chicago.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines fjerner 737 MAX fra vinterprogram

Ny fejl i software på MAX-fly

American runder 20.000 MAX-aflysninger