Det tidligere CS300 - nu som Airbus A220-300

A220 er navnet på Airbus’ nye flytype

Bombardiers tidligere C-serie fly er blevet døbt A220-100 og A220-300 efter ægteskabet med Airbus.

Siden den europæiske flyproducent Airbus sidste år gik sammen med canadiske Bombardier om at producere og sælge Bombardiers C-serie fly har det været ventet, at flyene i C-serien – CS100 og CS300 – ville få nye navne. Tirsdag blev de nye navne så endeligt afsløret ved en ceremoni på Airbus-fabrikkernes afleveringscenter nær Toulouse i Frankrig.

Det tidligere CS100 hedder nu A220-100, mens CS300 har fået navnet A220-300. Flyene med 108 til 160 sæder bliver under de nye navne en integreret del af Airbus-flyprogrammet, hvor de indgår som mellemdistance jetfly, der komplementere de noget større mellemdistancefly i A320neo-familien, som typisk har 140-190 sæder.

Historisk øjeblik for Airbus
Airbus afslørede den nye A220 ved en ceremoni tirsdag på Henri-Ziegler Delivery Centre nær Toulouse. Her overværede Airbus-medarbejdere og pressen, da en nymalet A220-300 med Airbus navn og farver kl. 12.25 landede direkte fra malerværkstedet.

”Alle hos Airbus har glædet sig til dette historiske øjeblik. I dag er vi begejstrede for at byde A220 velkommen til Airbus-familien og er beæret over at se det iført den nye Airbus-farve for første gang,” sagde Guillaume Faury, direktør for Airbus’ kommercielle flyproduktion.

Airbus-koncernens kommercielle direktør Eric Schulz tilføjede:
“Vi er begejstrede for at sælge A220, især takket være flyets teknologi, som giver det et afgørende forspring på et meget konkurrencepræget marked. Jeg har modtaget en masse positiv feedback fra kunderne om flyets fremragende passageroplevelse, dets lavere brændstofforbrænding, lavere vægt og mere støjsvage motorer.”

Airbus har kontrol med nyt selskab
Airbus offentliggjorde i oktober sidste år købet af aktiemajoriteten i CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), som fremstiller og sælger C-serie-flyene. Airbus sikrede sig en ejerandel på 50,01 procent, mens Bombardier Inc. ejer 31 procent, og Investissement Quebec har de resterende 19 procent af aktierne.

Det nye partnerskab mellem Bombardier og Airbus betyder, at begge flyproducenter fremover vil fremstille og sælge flyene i C-serien. Airbus skal særligt bidrage med salg og markedsføring og støtte inden for kundesupport.

C-series navnet har været brugt gennem 14 år. Navnet blev første gang præsenteret i forbindelse med flyudstillingen i Farnborough i sommeren 2014, og det nye Airbus-navn annonceres også umiddelbart op til årets store flyshow i Farnborough, der finder sted fra 16. til 22. juli.

SWISS og airBaltic lanceringskunder
Ved udgangen af 2017 var der 348 faste ordrer på C-series flyene fra Bombardier, men siden offentliggørelsen af Airbus som ny majoritetsejer har interessen for flytypen udviklet sig betydeligt.

“Med et slag havde vi pludselig adgang til kunder over hele verden med salgs- og marketingorganisationen fra Airbus bag os,” sagde Bombardiers koncernchef Alain Bellemare tidligere på året til nyhedsmediet Bloomberg.

SWISS var lanceringskunde på CS100-flyet i 2016, og samme år modtog airBaltic det første CS300-fly. Blandt øvrige kunder til flytypen, som altså nu hedder A220, er blandt andre Korean Air, Air Canada, Delta Air Lines, Egyptair, Gulf Air, Republic Airways og russiske Red Wings.

 

Relaterede artikler:

Airbus køber sig ind i Bombardiers C-serie

SWISS klar med Bombardier C-serie til London City

AirBaltics nye CS300-fly var midlertidigt på jorden