SAS-fly i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn/PR)

Aalborg tre gange så stor som Aarhus

Med et historisk højt antal passagerer i september er Aalborg Lufthavn nu mere end tre gange så stor som Aarhus Lufthavn og haler ind på Billund.

146.500 passagerer rejste i september måned til og fra Aalborg Lufthavn. Det er det højeste antal passagerer nogensinde i lufthavnens historie og en fremgang på 12,7 procent i forhold til samme måned året før.

Med det historisk høje antal passagerer slår Aalborg Lufthavn sin position som Jyllands næststørste lufthavn fast med syvtommersøm. Således havde Aalborg Lufthavn i september måned over tre gange så mange passagerer som Aarhus Lufthavn.

I Aarhus faldt passagertallet med 2,5 procent i forhold til september 2012 til 45.555 passagerer. Det betød at Aalborg var 3,2 gange større end Aarhus.

Tage nogle tæsk
Som det har været tilfældet i efterhånden mange måneder, så er det især rutetrafik til udlandet, som bidrager til væksten i Aalborg. I september er der således tale om en stigning på hele 26,0 procent i forhold til samme måned sidste år, således rejste der 34.264 i september 2013 mod 27.193 i september 2012.

I Aarhus er det til gengæld lige omvendt. Med en tilbagegang på næsten 16 procent er udenrigstrafikken det trafiksegment, der bidrager mest til tilbagegangen. Men også på indenrigstrafikken må Aarhus Lufthavn tage nogle tæsk. Således faldt antallet af indenrigspassagerer med 8,7 procent i forhold til samme måned sidste år. Og det på trods af at SAS i det forgangne år har forbedret sit produkt på Aarhus – København ruten med blandt andet flere afgange.

I Aalborg viser indenrigstrafikken en fin fremgang på 6,0 procent i forhold til samme måned sidste år. I september 2013 rejste der således 85.411 til og fra Aalborg Lufthavn, mens der i september 2012 rejste 80.582.

Fulgtes ad
På chartersegmentet kan Aarhus Lufthavn til gengæld give nordjyderne alvorligt baghjul. I hvert fald hvis man ser på den procentvise stigning. Således steg antallet af charterpassagerer med 271 procent. I Aalborg er chartertrafikken steget med 20,5 procent. Men målt i faktiske antal passagerer havde Aalborg 4,5 gang så mange charterpassagerer som Aarhus.

I starten af forrige årti fulgtes Aarhus og Aalborg Lufthavne meget pænt ad hvad angik passagerantal. Aarhus lå typisk på mellem 500.000 og 600.000 passagerer mens Aalborg lå lidt foran med typisk 600.000 – 700.000 årlige passagerer. Men mens Aarhus blev liggende i niveauet lige under 600.000 passagerer, så voksede Aalborg Lufthavn kolossalt i årene fra 2005 til 2011, hvor antallet af passagerer blev mere end fordoblet.
Haler ind på Billund
Billund Lufthavn er stadig Jyllands suverænt største lufthavn. Men den historisk gode september måned i Aalborg betyder, at Billund Lufthavn nu kun har dobbelt så mange passagerer som Aalborg Lufthavn.

Det er især stor forskel på udviklingen i chartertrafikken, der gør at Aalborg haler ind. For mens chartertrafikken står i stampe i Billund, så vokser den med tocifrede vækstrater i Aalborg.