Afskedigelser og outsourcing hos Finnair

Forhandlinger mellem Finnairs ledelse og kabinepersonalet er brudt sammen. I stedet vil Finnair i midten af maj måned offentligøre en plan med omfattende afskedigelser og outsourcing af personale på en række ruter.

Finnair besluttede i november måned sidste år, at flyselskabet skulle finde årlige besparelser til en værdi af 30 mio. euro – eller godt 225 mio. danske kroner – gennem reducerede personaleomkostninger.

Det var et led i en omfattende spareplan, hvor der samlet skulle findes 1,5 mia. kroner i besparelser.

I mellemtiden har Finnair forhandlet med kabinepersonalet organiseret i SLSY (Finnish Flight Attendants´ Association), samt teknisk personale, der er medlem af henholdsvis IAU (Finnish Aviation Union) og fagforeningen PRO.

Da forhandlingsfristen udløb mandag aften, var det ikke muligt at opnå en aftale med kabinepersonalet. Derimod fortsætter forhandlingerne med det tekniske personale.

Hos Finnair er der stor skuffelse over, at kabinepersonalet ikke levede op til tidligere udmeldinger om at tilslutte sig spareplanen. Finnair havde lagt op til årlige besparelser på 18 mio. euro, mens SLSY blot kunne levere 7,5 mio. euro med sit forslag.

“Jeg er dybt skuffet over, at det ikke lykkedes at nå en aftale med SLSY. Uheldigvis var vore synspunkter for langt fra hinanden….Situationen er meget vanskelig for Finnair og selskabets medarbejdere. Uheldigvis bliver vi nu tvunget til at drøfte alternative skridt for at nå i mål med besparelserne og skabe en konkurrencedygtig omkostningsstruktur. Jeg håber alligevel, at vi kan finde en bedre løsning i konsultationsarbejdet med de ansatte,“ siger Finnairs koncernchef Pekka Vauramo i en pressemeddelelse.

540 jobs i fare i kabinen
Finnair vil nu fortsætte overvejelserne om at oursource kabinepersonale på en række ruter. Oprindeligt har det været planen, at kabinepersonale på tre langdistanceruter skulle outsources i løbet af 2014, og næste år er der planlagt outsourcing på 10 ruter.

Med de planlagte oursourcing-aktiviteter forventer Finnair at skulle afskedige omkring 540 kabineansatte inden for de kommende år.

Herudover overvejer Finnair også at etablere et datterselskab, som skal producere kabineservice og herefter sælge ydelserne til Finnair.

“At vi kommer i mål med de foreslåede besparelser er af afgørende betydning for at sikre fremtiden for Finnair og genoprette lønsomheden. Vores foretrukne løsning var at finde besparelserne i forhandlinger med vort personale. Jeg er meget skuffet over, at SLSY ikke var rede til at acceptere besparelsesforslag, der kunne have sikret finske jobs,“ fastslår koncernchef Pekka Vauramo.

Finnair vil i midten af maj måned offentliggøre beslutningen om omfanget af personalereduktioner samt outsourcing af kabinepersonale.