Jean Marc Janaillac (Foto: Alchetron | CC BY-SA)

Air France-KLM-topchef har fået nok

Talrige strejker har indtil videre kostet 2,2 milliarder kroner for Air France, og nu forlader koncernchef Jean-Marc Janaillac fra moderselskabet sit job.

For Jean-Marc Jenaillac blev det kun til to år i chefstolen hos Europas næststørste luftfartskoncern, Air France-KLM.

Den 65-årige franskmand overtog i maj 2016 tøjlerne fra Alexandre de Juniac i den fransk-hollandske luftfartskoncern, men nu har han netop meddelt sin afsked.

Årsagen er den langvarige strid om en ny overenskomst for de ansatte hos Air France. Det har indtil videre ført til 13 strejkedage med store konsekvenser for kunder, kolleger og virksomheden generelt, og tabene løber sig op i mindst 300 millioner euro, hvilket er flere end 2,2 milliarder kroner.

Den 16. april fremsatte ledelsen et nyt forslag til en overenskomst, og Jean-Marc Janaillac ønskede at dette forslag kom til afstemning hos samtlige ansatte i det franske flyselskab. I perioden fra den 26. april til den 4. maj har 46.771 lokalt ansatte hos Air France i Frankrig haft mulighed for at afgive deres elektroniske stemme overvåget af en uafhængig konsulentvirksomhed.

I alt 80,33 procent af de stemmeberettigede afgav deres stemme, og 55,44 procent af disse stemte nej, hvilket svarer til 20.830 stemmer.

Air France-topchef konstitueret
Forslaget, der blev stemt nej til, inkluderede en lønstigning på syv procent over fire år, hvoraf to af de syv procent skulle komme til udbetaling 2018.

Nu er forslaget ikke længere gyldigt, og konflikten ser ud til at fortsætte. Det har Jean-Marc Janaillac taget konsekvensen af og har meddelt bestyrelsen sin afsked.

Jean-Marc Janaillac vil gennemføre bestyrelsesmødet i Air France-KLM og Air France den 9. maj, hvorefter det bliver op til bestyrelserne i moderselskabet og i Air France at sikre den fortsatte drift i en overgangsperiode.

Indtil videre er Franck Terner, topchef i Air France, konstitueret som ny koncernchef for Air France-KLM, indtil bestyrelsen beslutter, hvem der skal afløse Jean-Marc Janaillac.

Forgængeren Alexandre de Juniac, der i dag er generalsekretær i IATA, tiltrådte den 1. juli 2013, og han forlod posten er næsten tre år i spidsen for Air France-KLM, så der er en relativt høj personaleomsætning på topposten i luftfartskoncernen.

 

Relaterede artikler:

Yderligere seks Air France-strejkedage i april

Påskestrejke hos Air France

Air France strejke truer på torsdag

Medie: Air France vil afskedige 600 ansatte

63-årig i spidsen for Air France-KLM