(Foto: Air France)

Air France-piloter klar til langvarig strejke

Air France’s piloter vil indlede en seks dage lang strejke, som meget vel kan starte onsdag – to dage før en tre dage lang strejke blandt franske flyveledere og lufthavnsansatte.

Flypassagerer over hele Europa kan meget vel blive berørt, når en stor del af Air France’s piloter nedlægger arbejdet inden længe. Mandag stemte et flertal af medlemmerne af den største fagforening for Air France-piloter, SNPL, ja til at ville strejke i seks dage.

Det er endnu uvist hvornår strejken i givet fald skal starte. Men i sidste uge skrev flere franske medier, at det meget vel kan blive allerede fra i morgen onsdag den 1. juni.

Hvis strejken indledes i morgen eller torsdag, så vil den komme til at få følgeskab af en endnu større strejke i den franske luftfartsbranche. På fredag vil op mod 12.000 franske flyveledere og andre statsansatte lufthavnsfolk formentlig nedlægge arbejdet i tre dage, da man mener, der er blevet skåret medarbejdere væk igen og igen de senere år. Nu kan det ikke længere tolereres, lyder det fra de franske flyvelederes fagforening, der har opbakning fra andre fagforeninger, der tilsammen repræsentere 12.000 statsansatte i de franske lufthavne.

Kostede over 3,7 mia. kroner
De franske flyveledere har strejket knap 50 gange siden 2009 og gjorde det igen så sent som i torsdags. Air France-piloterne strejker også af og til, men slet ikke nær så ofte som flyvelederne.

Til gengæld kan en strejke blandt Air France’s piloter godt vare lang tid. I september blev selskabet således delvist lammet af en to uger lang pilotstrejke, der endte med at koste selskabet over 3,7 mia. kroner.

Strejkerne i luftfartsbranchen vil ikke være et enestående syn i Frankrig i disse dage. Landet er således tvunget i knæ af mange tusinde strejkende indenfor mange forskellige brancher. Ikke just den bedste situation for landet at stå i, da man er vært for europamesterskaberne i fodbold, som starter om 11 dage.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber: EU må gribe ind over for strejker

Flyselskaber: EU må gribe ind over for strejker

Ryanair: Forbyd flyveledere at strejke

​Strejke kostede Air France 3,7 mia. kroner

Pilotstrejke hos Air France er slut