Air Greenland-fly i hangar. (Foto: Air Greenland | Facebook.com | PR)

Air Greenland-strejke kan træde i kraft om en uge

Hvis ikke Forligsinstitutionen har held til at skabe fremdrift i forhandlingerne om en ny overenskomst for kabinepersonalet, kan Air Greenland blive ramt af strejke næste fredag.

En strejke blandt de kabineansatte hos Air Greenland er rykket et skridt nærmere, da Flyvebranchens Personale Union (FPU) har sendt andet konfliktvarsel til flyselskabet, og en arbejdsnedlæggelse derfor kan finde sted fra fredag den 2. december.

Det er dog ikke givet, at det kommer dertil. I et forsøg på at finde en løsning ved forhandlingsbordet, er begge parter blevet indkaldt til et møde Forligsinstitutionen, der – som en uvildig tredjepart – skal forsøge at hjælpe dem med at nå til enighed om en ny overenskomst for medarbejderne.

Mødet i institutionen finder sted tirsdag den 29. november. Der er blevet indkaldt til mødet, da drøftelserne mellem Air Greenland og FPU brød sammen tidligere på måneden efter, at forhandlingerne var blevet genoptaget i oktober.

Øget fleksibilitet skaber splid
Et af de store stridspunkter som flyselskabet og fagforeningen har haft svært ved at blive enige om er, at Air Greenland ønsker en større grad af fleksibilitet i forhold til vagtplanlægningen. Det fortæller Anders Mark Jensen, der er næstformand i FPU.

”Vi ønsker at beskytte medarbejdernes frihed mod selskabets krav om større fleksibilitet. Air Greenland vil forkorte hvileperioderne og antallet af sammenhængende fridage. Det kan vi som fagforening ikke acceptere.”

”Hvis Air Greenland møder os med en anden indstilling, end de har gjort hidtil, er jeg sikker på, at vi kan blive enige og undgå konflikt i juletiden. Nu handler det om at minde hinanden om, hvorfor vi sidder rundt bordet. For at sikre medarbejdernes rettigheder i luftrummet og løse den vigtige opgave med at flyve mennesker til, fra og rundt i Grønland.”

Ønsker bedre planlægningsmuligheder
Koncernchef Jacob Nitter Sørensen fra Air Greenland påpeger, at en øget grad af fleksibilitet i flyselskabets optik er en nødvendighed, hvis selskabet skal kunne forblive konkurrencedygtigt.

”Vi har i forhandlingerne ønsket, at den lønstigning vi har tilbudt, bliver mødt med mere fleksibilitet omkring arbejdsplanlægningen. Det har vi brug for, da vi skal stå stærkere i fremtiden – også økonomisk for at kunne modstå den konkurrence vi vil møde.”

”Overenskomsten har nogle historiske begrænsninger som gør at vi ikke kan bruge den arbejdstid som vi rent faktisk betaler for. Det er det Air Greenland ønsker at få ændret på i forhold til at gøre selskabet klar til den øgede konkurrence i fremtiden. Derfor er vi også villige til at give nogle lønstigninger men det skal mødes med øget fleksibilitet og øget mulighed for at planlægge vores medarbejderes arbejdstid, så vi rent faktisk også får det vi betaler for.”

Air Greenland oplyser, at Search and Rescue- og Medevac-flyvninger ikke vil blive påvirket af en eventuel strejke, ligesom flyselskabet erklærer sig klar til at refundere alle billetter, som vil blive berørt, hvis personalet ender med at nedlægge arbejdet.


Relaterede artikler:

Truer Air Greenland med julestrejke (Opd.)

Air Greenland tvunget til at anskaffe ekstra fly

Tre Air Greenland-fly på jorden uden reservedele