Airberlin-kreditorer vil holde Etihad ansvarlig

Det konkursramte airberlins kreditorer sagsøger nu den tidligere ejer Etihad Airways, fordi det mellemøstlige flyselskab trak sin finansielle støtte i august.

Airberlin var Tysklands næststørste flyselskab, inden det ramte afgrunden i august sidste år. Etihad Airways, der ejede omkring 30 procent af flyselskabet, trak det økonomiske sikkerhedsnet, og det resulterede i, at airberlin røg under administration.

Nu har airberlins kreditorer valgt at gå efter Eithad Airways, fordi flyselskabet ikke levede op til, hvad de havde lovet. Det fortæller en kilde tæt på sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Det forhenværende tyske flyselskabs kreditorer har angiveligt bedt administratoren om at finde et firma, der kan dække omkostningerne ved den planlagte retssag. Hverken airberlins administrator eller Etihad Airways har været tilgængelige for en kommentar over for Reuters.

Stort erstatningskrav
Nyhedsbureauet skriver videre, at der kan komme et erstatningskrav mod Etihad Airways, der beløber sig til mere end 1 milliard euro – svarende til 7,5 milliarder danske kroner.

Kravet kommer som følge af, at det Abu Dhabi-baserede flyselskab ikke opfyldte sine finansielle forpligtelser over for airberlin. Etihad Airways havde i et brev fra april 2017 forvisset airberlin om, at det ville yde finansiel støtte i yderligere 18 måneder, hvilket kun endte med at være fire måneder.

Etihad Airways blev aktionær i det tyske flyselskab i begyndelsen af 2012 og havde ydet finansiering frem til august sidste år. Men så meldte det mellemøstlige flyselskab altså pludselig ud, at det ikke længere ville hjælpe; airberlins forretning var på forkert kurs, hed det, og det havde således en afskrækkende effekt på Eithad Airways.

Regering trådte til
For at holde airberlin flyvende gik den tyske forbundsregering ind og bidrog med et lån på 150 millioner euro (1,1 milliarder kroner, red.), hvilket skulle give ro til at finde en køber. Lufthansa, easyJet og den tidligere Formel 1-verdensmester Niki Lauda trådte til og overtog airberlins aktiver.

Det betød blandt andet, at Lufthansa-koncernen købte det regionale tyske flyselskab Luftfarhrtgesellschaft Walter (LGW) fra boet efter Air Berlin Group.

Lufthansa-datterselskabet Eurowings overtog airberlin-ruterne fra Berlin og Düsseldorf til Københavns Lufthavn, og selskabet har opereret på ruterne siden den 15. januar i år.

 

Relaterede artikler:

Airberlin går i betalingsstandsning

Lufthansa overtager 81 fly og 3.000 airberlin-ansatte

Eurowings overtager airberlin-ruter til København

Slottider er luftfartens guld

Endnu et europæisk flyselskab er konkurs