Airbus A380-flyet fra Etihad var på vej mod New York, da det måtte gå ned i Oslo Gardermoen. Foto: Christer Marius Nilsen.

Airbus A380 på besøg i Oslo

Oslo Gardermoen fik onsdag for kun fjerde gang nogensinde besøg af verdens største passagerfly, der har været i CPH mere end 400 gange.

”Mega Alert!”. Sådan lød beskeden onsdag formiddag fra en bruger på en Facebook-side for flyspottere i Oslo’s Gardermoen lufthavn. Spotteren havde nemlig opdaget på flyovervågningstjenesten Flightradar24, at et Airbus A380-fly fra Etihad var på vej mod Gardermoen-lufthavnen.

Og mens Københavns Lufthavn i mere end et år hver dag har fået besøg af et Airbus A380-fly fra Emirates Airlines, så er det en anderledes sjælden begivenhed i Nordens næststørste lufthavn. Det er nemlig kun fjerde gang nogensinde, at dobbeltdækkerflyet sætter landingshjulene ned i den norske hovedstadslufthavn.

Således har flyproducenten Airbus lagt vejen forbi med et testfly, Lufthansa har været forbi på en opvisningstur i 2010 og Emirates Airlines har haft en enkel ”diversion” med en syg passager ombord på et Airbus A380-flyet. Til sammenligning er Airbus A380-fly mere end 400 gange landet i Københavns Lufthavn.

Kurs mod Gardermoen
Onsdagens gæst med rutenummer EY103 var på vej den lange vej fra Etihad’s trafikknudepunkt i Abu Dhabi i Mellemøsten til New Yorks JFK-lufthavn på den amerikanske østkyst. En tur der normalt tager omkring 14 timer og går i en bue op over Norden og videre ud over Atlanterhavet mod Island og Grønland.

En syg passager ombord gjorde dog, at flyet i luftrummet over Norskehavet ud for Norges vestkyst valgte at vende om og sætte kursen mod Gardermoen-lufthavnen. Her landede det knap otte timer efter at det havde forladt Abu Dhabi.

Efter knap tre timer på jorden i Gardermoen satte flyet igen kursen vestover. Flere norske flyspottere nåede at få knipset nogle billeder af det store fly. De spottere, som ikke nåede det, kommer nok til at væbne sig med tålmodighed – eller tage en tur til Københavns Lufthavn. For fast ruteflyvning med Airbus A380 til og fra Oslo Gardermoen ligger ikke lige for. Emirates Airlines er realistisk set det eneste selskab, der kunne finde på at overveje den mulighed. Men det er passagergrundlaget slet ikke til på selskabets rute mellem Oslo og Dubai. Desuden ville det kræve en del ombygninger i Gardermoen for at kunne få plads til det store fly.

Ombygninger og udvidelser
Emirates Airlines har derimod ikke lagt skjul på, at man godt kunne forestille sig at benytte Airbus A380 på sin rute mellem Dubai og Stockholm Arlanda-lufthavnen.

“På sigt kan Arlanda sagtens blive A380-destination,” sagde Emirates’ danske landechef, Morten Balk, i december sidste år til CHECK-IN.dk.

Også i Arlanda vil det dog kræve nogle ombygninger og udvidelser inden lufthavnen ville være istand til at tage imod flyet på fast basis. I Københavns Lufthavn spenderede man omkring 200 mio. kroner på at gøre sig istand til at modtage det store fly.

 

Relaterede artikler:

Arlanda har potentiale til A380-rute

A380 fra Emirates i Arlanda