Airbus: Dreamlineren er upålidelig

Airbus’ salgschef kommer med et usædvanligt hårdt angreb på Boeing og dets 787 Dreamliner.

Gentleman-reglen om ikke at slå på nogen, der ligger ned, er tilsyneladende ikke en Airbus’ salgschef John Leahy agter at overholde. Ved leveringen af Airbus A330 nummer 1000 til Cathay Pacific fornylig i Airbus-hovedkvarteret i Toulouse i Sydfrankrig, langede John Leahy således kraftigt ud efter konkurrenten Boeings 787 Dreamliner-fly, der i det forgangne halve år har kæmpet med større og mindre problemer.

“Det er temmelig indlysende, at dette fly (Dreamlineren, red.) ikke er pålidelig og ikke har modne systemer. Man kan holde det flyvende, men det kommer til at koste dig en masse vedligeholdelse,” sagde John Leahy til nyhedsbureauet AFP ved leveringsceremonien i Toulouse fredag og fortsatte:

“De luftfartsselskaber, der har købt Dreamlineren, har fået en arkitektur, der ikke er moden. Det vil den sikkert blive i sidste ende, men det kommer til tage en masse tid, koste en masse penge og undervejs resultere i mange aflyste flyvninger,” forudser John Leahy.

Koble nødsendere fra
Boeing 787 Dreamlineren havde flyveforbud i mere end tre måneder fra midten af januar til slutningen af april på grund af brand og røgudvikling i flyets lithium-ion batterier. Og efter flyveforbuddet blev ophævet har det tiltrukket sig opmærksomhed hver gang et af de mere 50 Dreamliner-fly, der er i drift, har haft mindre tekniske vanskeligheder.

Mere alvorligt var det dog fredag den 12. juli, da der udbrød brand i en Dreamliner fra Ethiopian Airlines, som var parkeret i London Heathrow lufthavnen. Luftfartsmyndighederne mener, at branden muligvis opstod som følge af en kortslutning i flyets nødsender. Alle Dreamliner-operatører har derfor fået besked på at inspicere og koble nødsenderne fra.

Normalt er Airbus og Boeing’s topchefer gode til at tale pænt og diplomatisk om hinandens selskaber og flytyper, kun krydret med enkelte kritiske røster om specifikke egenskaber ved konkurrentens fly. Det er derfor opsigtsvækkende at John Leahy, der dog er kendt for at tale rent ud af posen, går så direkte til angreb på konkurrenten. Leahy’s angreb skal ses i lyset af at Airbus’ pendant til Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350XWB, først i juni startede sine testflyvninger. Så mon ikke Boeing-cheferne kan finde på at give igen den dag A350’eren løber ind i problemer.