Forreste del af skroget på A350 på samlefabrikken i Toulouse. (Arkivfoto: Airbus)

Airbus reducerer produktionen med en tredjedel

Coronakrisen har fået flyselskaber til at udsætte levering af fly, hvorfor det er nødvendigt for Airbus at nedsætte produktionen af nye fly med en tredjedel. Kun 36 fly blev leveret i marts.

Airbus har længe haft vind i sejlene, mens den amerikanske konkurrent har været i strid modvind som følge af problemerne med MAX-flyene, der nu har stået på jorden i snart 13 måneder.

Men medvinden stoppede for alvor i marts, hvor den europæiske flyproducent kun leverede 36 nye fly mod 55 i februar. Det skyldes blandt andet, at en række flyselskaber har udsat leveringen af nye fly, mens “faktorer relateret til den fortsatte COVID-19-pandemi” også spiller ind.

Samlet leverede Airbus i første kvartal 2020 i alt 122 nye fly, hvilket var 33 procent færre end året før, hvor 162 nye fly kom på vingerne hos selskabets kunder. Fra årets første kvartal er der stadig 60 fly, der endnu ikke er blevet leveret.

Tilpasninger af produktionen
På baggrund af denne udvikling har Airbus set sig nødsaget til at reducere produktionen af tre serier af flytyper. Produktionen af Airbus A320-serien, der omfatter A318/319/320/321, vil blive reduceret til 40 fly per måned.

Blandt langdistanceflyene vil A330-produktionen blive reduceret til to per måned, mens der fremover vil blive produceret seks A350´ere hver måned mod tidligere 9,6 i gennemsnit. Produktionen af A380 er allerede tilpasset og vil efter planen stoppe helt i 2021.

Til gengæld vil Airbus tilsyneladende ikke justere på produktionen af A220, da denne flytype kan gå hen og blive endnu mere efterspurgt på den anden side af coronakrisen, hvor flyselskaberne i den første lange periode skal håndtere væsentligt mindre passagermængder end før krisen brød ud.

Ny virkelighed
Der er ingen tvivl om, at flyproducenterne i øjeblikket er til at tale med. Hvis der ikke findes nogle acceptable løsninger i forhold til kundernes ordrer, så kan der være risiko for, at flyselskaberne går konkurs, hvormed tabet bliver endnu større. Derfor bliver Airbus – og andre flyproducenter – nødt til at tilpasse sig den nye virkelighed.

“Konsekvenserne af ​​denne pandemi er hidtil uset. Hos Airbus er det vores vigtigste prioritering at beskytte vores ansatte og støtte kampen mod virussen. Vi er i konstant dialog med vores kunder og leverandører, da vi alle gennemgår disse vanskelige tider sammen. Vores luftfartskunder er stærkt påvirket af COVID-19-krisen. Vi tilpasser aktivt vores produktion til deres nye situation og arbejder med operationelle og økonomiske afbødningstiltag for at imødekomme virkeligheden,” udtaler koncernchef Guillaume Faury.

I ordrebøgerne hos Airbus var der ved udgangen af marts i alt 7.650 fly fordelt med 6.220 i A320-familien, 529 A220, 323 A330, 569 A350 samt ni A380.

 

Relaterede artikler:

Vil indrette store passagerfly til intensivafdelinger

Lavine af afbestillinger kan ramme flyproducenter

Airbus slog Boeing eftertrykkeligt