En Airbus A321neo fra Primera Air. (Foto: Anna Zvereva)

Alitalia annullerer overtagelsen af Primera Air-fly

Alitalia stod til at overtage tre Airbus A321neo-fly, der tidligere har fløjet for Primera Air, men det italienske flyselskab vil alligevel ikke modtage flyene.

I løbet af januar skulle Alitalia have påbegyndt en fornyelse af sine Airbus A321-fly, men dette sker umiddelbart ikke. I hvert fald ikke lige med det samme.

Det italienske flyselskab har således fortrudt, at det lagde bestilling på tre af de Airbus A321neo-fly, som fløj for Primera Air Scandinavia indtil konkursen i oktober sidste år. Det fortæller kilder tæt på Alitalia til luftfartsmediet Airways International.

Alitalia havde ellers planlagt at foretage en indledende fornyelse af sine Airbus A321-100-fly, der i øjeblikket har en gennemsnitsalder på cirka 22 år. De nye og mere brændstofeffektive A321-200neo-fly skulle være med til at nedbringe omkostningerne for Alitalia, der er under særlig administration på den grund af dets svære økonomiske situation.

Men forhandlingerne om at overtage de tre A321neo-fly er således blevet ”frosset” ned.

“Medmindre der sker nye overraskelser i de kommende uger, vil der ikke komme nye fly til at udskifte de ældste A321’er i Alitalias flåde,” udtaler en unavngiven kilde over for Airways International.

Nåede at få flyene registeret
Det var den nu tidligere kommissær Luigi Gubitosi, der var med i den kommission, der skulle sælge Alitalia, som talte varmt for de nye A321neo-fly. Men han fratrådte, og den nuværende ledelse i selskabet ønsker angiveligt ikke at modernisere A321-flåden lige nu.

De tre A321neo-fly, som Alitalia stod til at lease, havde de tidligere registreringsnumre OY-PAC, OY-PAD og OY-PAE. Alle tre fly er ejet af leasingfirmaet Aviation Capital Group (ACG), og flyene stod klar til at blive malet i Alitalias farver. Flyene havde allerede fået nye registreringsnumre, EI-ITA, EI-LIA samt EI-GHV. Bemærk i denne sammenhæng, at de tre sidste bogstaver i de to første registreringsnumre danner ordet ITALIA.

Alitalia har ikke selv udsendt en officiel bekræftelse på annulleringen af flyleasingkontrakten. Det er dog sandsynligt, at flyselskabet står over for en form for bøde for at få omregistreret flyene og dernæst – angiveligt – for at droppe leasingkontrakten.

Primera Air-fly til Portugal og Vietnam
Primera Air Scandinavia nåede at få leveret fem Airbus A321neo-fly i perioden fra april til juli sidste år, inden konkursen ramte selskabet i oktober. Tre af disse fly skulle altså være overtaget af Alitalia, mens de to øvrige fly er overtaget af TAP Air Portugal. Det portugisiske Star Alliance-flyselskab modtog de to fly med registreringsnumrene OY-PAA og OY-PAF, hvorefter de blev registeret som CS-TJM og CS-TJN. De skal efter planen indgå hos TAP i løbet af januar.

Et af de A321neo-fly, som Primera Air Scandinavia aldrig nåede at modtage, er endt hos det vietnamesiske startup-flyselskab Bamboo Airways. Selskabet modtog det fabriksnye fly i slutningen af december sidste år, og registreringen var ændret fra OY-PAB til VN-A588. Flyet havde ved leveringen dog stadig den velkendte grå og gule Primera Air-bemaling.

Det nye A321neo-fly til Bamboo Airways er det første ud af i alt seks nye mellemdistancefly til selskabet. Bamboo Airways er ikke begyndt sine operationer, og det er endnu uvist, hvornår det første fly kommer på vingerne. Opstarten er blevet udskudt flere gange, og senest meldte selskabet om startdato midt i januar.

 

Relaterede artikler:

Primera Air har modtaget første A321neo

Her er Primeras nye danske Airbus A321neo-fly

Primera Air-fly overtages af Star Alliance-selskab

Vietnamesisk flyselskab får debut med ’dansk’ fly

15 Primera-fly parkeret i fem europæiske lufthavne