Alitalia halverer milliardtab

Det italienske luftfartsselskab Alitalia tabte 1,2 milliarder kroner i første halvår af 2010. Det er en halvering i forhold til samme periode i 2009 og omsætningen blev øget med 13 procent. Også kabinefaktoren steg hos Alitalia, der havde godt 10 millioner passagerer i første halvår.

Det er sjældent særligt morsomt at tabe penge påat drive sin forretning, men selv et milliardtab kan vendes til noget positivt, når blot man tager de rigtige briller på.

Det italienske luftfartsselskabAlitalia har netop præsenteret regnskabet for første halvår af 2010. Resultatet var et underskud på€164 millioner i perioden, svarende til1.221 millioner danske kroner.

De rigtige briller i denne sammenhæng er at se det store underskud i forhold til tidligere tiders tab. Milliardtabet er nemligen halvering af underskuddet for samme periode sidste år. Her tabte Alitalia godt 2,4 milliarder kroner.

Alitalia kunne samtidig glæde sig ved en vækst på 13 % i omsætningen, der steg til€1.480 millioner eller godt 11 milliarder kroner.

Alitalia har i en årrække haft et efterslæb hvad angår selskabets evne til at fylde flyene med passagerer, men også her er der fremgang at spore. Kabinefaktoren steg således med9,3 % til nu68 % i første halvår, hvor man øgede antallet af passagerer med 3% til 10,6 millioner.

Der var især fremgang i 2. kvartal, hvor omsætningen blev betydeligt større end i 1. kvartal. Alitalia fremhæver, at man var i stand til at halvere milliardunderskuddet på trods afstigende brændstofomkostninger, øgede personaleomkostninger og den negative effekt afden islandske askesky.

Alitalia er Italiens største flyselskab. Det var tidligere statsejet, men er i dag en delvis privatiseret virksomhed, hvor Airfrance-KLM i januar 2009 købte 25 % af selskabet.

I 2008 røg Alitalia ud i et finansielt stormvejr efter massive tab og selskabet bag gik konkurs den 29. august 2008. Den 12. december købte investeringsselskabet CAI så aktiviteterne ud af konkursboet og fusionerede efterfølgendeAlitalia medkonkurrenten Air One.

Alitalia venter først overskud i 2011.