Alt inkluderet har toppet

Næsten halvdelen af alle charterrejser er med al mad inkluderet. Men nu bliver andelen heller ikke højere, vurderer Apollo og Bravo Tours.

En ganske stor andel af de danske chartergæster foretrækker at kunne fokusere på at få kulør på kroppen eller tage på ture i landskabet i stedet for at vade sultne rundt på jagt efter et sted at indtage aftensmaden. Især børnefamilier er vilde med all-inclusive konceptet, som først for alvor holdt sit indtog for omkring fem år siden. Men nu oplever flere charterarrangører, at all-inclusive er ved at hæve nået sit mætningspunkt.

”Knap 50 procent af alle gæster bestiller all-inclusive. Nogle steder er andelen op til 90 procent. Men generelt ser vi en stagnering,” siger direktør Peder Hornshøj fra Bravo Tours.

”40 til 45 procent af vores gæster vælger all-inclusive. Og det bliver nok ikke meget højere,” siger marketingchef Ulrik Nissen fra Apollo Tours.

Hårdt for de lokale
Peder Hornshøj fra Bravo Tours medgiver, at det ofte påvirker lokalmiljøet kraftigt, at gæsterne spiser på hotellerne i stedet for at gå ud om aftenen.

”Det har været hårdt for de lokale restauranter. Især i Tyrkiet, hvor hotellerne er hurtige til at vende rundt og tilbyde all-inclusive så snart vi og gæsterne efterspørger det. I Grækenland er man langsommere til at omstille sig, og det er en fordel for lokalmiljøet,” forklarer Peder Hornshøj.

På De dansk-vestindiske øer har Bravo Tours på St. Croix stor succes med et koncept, som man kalder ”dine around”. Det handler om at gæsterne kan spise morgenmad på en række ”dinere” i nærheden af hotellet. På den måde kombineres komforten ved all-inclusive med det lokale input.

Sølvbryllups-rejser
Bravo Tours oplever en stor stigning i rejser, hvor eksempelvis ældre mennesker inviterer både børn, børnebørn og lignende med på charterrejse for at fejre en rund fødselsdag, et sølvbryllup eller lignende.

”Derfor har vi udarbejdet et egentligt festkoncept,” forklarer Peder Hornshøj.

Hos Apollo Tours er den mest fremadstormende tendens lige nu duo-ferier, hvor voksne tager afsted uden børn.

”Det er blevet acceptabelt at voksne, der har børn, tager afsted på ferie en uge uden børnene,” siger kommunikationschef Rikke Koks Andreassen fra Apollo.