American Airlines Boeing 777-300ER (Foto: AA)

American opsiger prissamarbejde med SAS

American Airlines har opsagt prissamarbejdet med SAS fra den 8. december. Det sker blot fire måneder efter, at det kommercielle samarbejde blev udvidet mellem de to flyselskaber.

I begyndelsen af juli måned kunne SAS annoncere et udvidet prissamarbejde med American Airlines, der hører hjemme i Oneworld-alliancen, der er en konkurrerende alliance til Star Alliance, hvor SAS er en af medlemmerne.

Hidtil havde SAS haft en særlig SPA-aftale (Special Prorate Agreement, red.), hvor rejsende til Nordamerika kunne flyve videre med American Airlines til en på forhånd aftalt specialpris, som en del af den samlede flybillet. Med udvidelsen af samarbejdet i juli måned blev der også adgang til de såkaldte “closed fares“, der er specialpriser for rejsebureauer, touroperatører og større virksomhedskunder.

Men blot fire måneder efter indgåelsen af det udvidede kommercielle samarbejde, har American Airlines pludselig besluttet at lade prissamarbejdet ophøre.

Det betyder, at American Airlines som rutemulighed på SAS-priser til destinationer i Nordamerika ikke længere vil være muligt fra den 8. december i år.

Rykker tættere sammen i alliancerne
Hos SAS er man tilsyneladende overrasket over den pludselige ændring i den kommercielle strategi hos det amerikanske flyselskab.

”Som vi har fået forklaret det, er det en kommerciel beslutning. Det har ikke noget med sammenlægningen af American Airlines og US Airways at gøre. Tilsyneladende ønsker man at knytte tættere bånd til selskaberne i egen i alliance. Det samme oplever vi i Star Alliance,“ siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

Passagerer, der allerede har bestilt flyrejser med SAS og American Airlines i kombination, skal have billetterne udstedt senest den 7. december for at kunne sikre sig den oprindelige pris og rejserute. Har man ikke mulighed for at få billetten udstedt inden den 7. december, skal billetten ombookes til enten United Airlines, US Airways eller Virgin America.

SAS understreger, at den generelle interline-aftale med American Airlines stadig vil være i kraft. Det betyder, at selskaberne accepterer hinandens billetter, men at der ikke længere kan udstedes billetter på særlige prisaftaler. I stedet vil der blive anvendt en Multilateral Proration Agreement (MPA), hvor hver selskabs billetandel udregnes på basis af principper fastsat af den internationale luftfartsorganisation IATA.